Projekat ranije procenjen na 1,4 milijarde evra

Odabrane lokacije širom Srbije za izgradnju 1,9 milijardi evra vrednih solarnih elektrana

Srbija

23.9.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Odabrane lokacije širom Srbije za izgradnju 1,9 milijardi evra vrednih solarnih elektrana Odabrane lokacije širom Srbije za izgradnju 1,9 milijardi evra vrednih solarnih elektrana
Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene za strateški projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemom... Odabrane lokacije širom Srbije za izgradnju 1,9 milijardi evra vrednih solarnih elektrana

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene za strateški projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemom za skladištenje električne energije.

Ovaj ambiciozan projekat obuhvatiće delove teritorija gradova Zaječara i Leskovca, kao i opština Bujanovac, Lebane, Negotin i Odžaci, objavila je eKapija.

Prostorni plan će obuhvatiti šest solarnih elektrana sa baterijskim sistemima, koji će, kako se navodi omogućiti značajan doprinos energetskoj nezavisnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je osam meseci, a sredstva za izradu plana obezbeđuje Elektroprivreda Srbije. Nosilac izrade Prostornog plana je Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

Biznis.rs je, podsetimo, pisao o tome da je najveća i jedina novina u delu rebalansa budžeta planiranog za državne garancije projekat „Izgradnja samo-balansiranih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije“, koji predviđa izdvajanj 1,9 milijardi evra garancija poslovnim bankama.

Garancije na ime tog projekta namenjene su Elektroprivredi Srbije (EPS).

Ministarstvo finansija je, inače, u februaru ove godine saopštilo da Srbija započinje projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije, što je, kako je ocenio ministar Siniša Mali, „najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine“.

Za strateškog partnera za realizaciju tog projekta Vlada Srbije odabrala je zajedničku ponudu grupe ponuđača Hyundai Engineering Co.LTD, Hyundai Eng. America Inc. i UGT Renewables LLC, objavljeno je u Službenom glasniku 27. oktobra prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.