Za saobraćaj pušteno još 10,9 kilometara auto-puta do Koševa

Otvorena nova deonica Moravskog koridora

Srbija

8.12.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Otvorena nova deonica Moravskog koridora Otvorena nova deonica Moravskog koridora
U aprilu ove godine završena je prva deonica Moravskog koridora od Pojata do Makrešana. Juče je za saobraćaj otvoreno još 10,9 kilometara auto-puta do... Otvorena nova deonica Moravskog koridora

U aprilu ove godine završena je prva deonica Moravskog koridora od Pojata do Makrešana. Juče je za saobraćaj otvoreno još 10,9 kilometara auto-puta do Koševa. Kruševac, na ovaj način, dobija direktnu vezu sa Evropskim koridorom 10 na istoku, a završetkom svih 112 kilometara auto-puta od Pojata do Preljine biće povezan sa Koridorom 11 na zapadu.

Ukupna dužina prve deonice Moravskog koridora od Pojata do Kruševca je 27,6 kilometara. Za Kruševljane i građane Rasinskog okruga vožnja je bezbednija, skratiće se vreme putovanja, smanjiti potrošnja goriva, piše RTS.

Novi auto-put projektovan je za brzinu od 130 kilometara na sat. Širina je 11,5 metara, što ga čini najširim auto-putem u Srbiji.

„Izgrađene su dve denivelisane raskrsnice, Kruševac Istok i Kruševac Zapad. Izgrađena su i četiri mosta, četiri nadvožnjaka i jedan podvožnjak, ukupne dužine preko 551 metar“, kaže Leonid Vuković, šef projekta Moravskog koridora.

Dodaje i da su u okviru radova na hidrotehničkom uređenju izgrađena dva objekta, odbrambeni nasip kod Kruševca dužine 8,1 kilometar i obaloutvrda u Koševima dužine blizu 800 metara, koja će osigurati stabilnost trupa auto-puta i štitiće ga od erozivnih dejstava Zapadne Morave.

Brži i lakši transport novim auto-putem unaprediće sve privredne oblasti, od industrije, preko poljoprivrede i trgovine do turizma.

„Moravski koridor će povezati i spojiti centralnu Srbiju i time ćemo svi mi dobiti neke benefite, pre svega nove smeštajne kapacitete, nove hotele što će uticati na povećanje broj novih radnih mesta“, ističe Suzana Milosavljević, direktorka TO Kruševac.


Auto-put od Pojata do Kruševca pokriven je najmodernijom opremom, a intenzivno se radi i na celoj deonici do Preljine, ukupne dužine 112 kilometara. Trenutno je angažovano 4.000 ljudi i preko 1.500 građevinskih mašina.

  • MAJA

    9.12.2023 #1 Author

    Samo nek se gradi, to je preko potrebno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.12.2023 #2 Author

    Odlicno,samo da se ulaze u puteve,bilo je sve katastrofa…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...