Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u novoj radnoj nedelji

AutomobiliBankeBerzaInvesticijeManifestacijeSrbija

9.9.2024 06:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u novoj radnoj nedelji Pet značajnih ekonomskih dešavanja u novoj radnoj nedelji
Ove nedelje dve centralne banke odlučuju o monetarnoj politici i daljem kretanju kamatnih stopa – Narodna banka Srbije i Evropska centralna banka u četvrtak... Pet značajnih ekonomskih dešavanja u novoj radnoj nedelji

Ove nedelje dve centralne banke odlučuju o monetarnoj politici i daljem kretanju kamatnih stopa – Narodna banka Srbije i Evropska centralna banka u četvrtak imaju sastanke od čijih se rezultata očekuje da nastave da doprinose obuzdavanju inflacije. U gradu Sjamenu održava se Kineski međunarodni sajam investicija i trgovine na kojem Srbija i ove godine ima svoj Nacionalni paviljon. Na Novosadskom sajmu održavaju se Dani električnih vozila, sa više od 40 modela i brojnim panel diskusijama o elektromobilnosti. Kompanija Apple predstaviće najnoviji iPhone 16 i druge nove proizvode u svom sedištu u Kupertinu. Republički zavod za statistiku objaviće indekse potrošačkih cena za avgust, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza i cena ugostiteljskih usluga, a biće objavljen i mesečni statistički bilten za jun.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije i Evropska centralna banka o kamatama

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučuje u četvrtak, 12. septembra, o daljem kretanju kamatnih stopa i monetarnoj politici u narednom periodu. Ekonomisti su podeljeni u mišljenjima o sledećem koraku centralne banke koja je posle dva smanjenja ključnih kamata, u junu i julu, na avgustovskom sastanku odlučila da zadrži nepromenjenom referentnu kamatnu stopu. Inflacija je u julu bila na nivou od 4,3 odsto, što je u granicama ciljane stope od tri plus/minus 1,5 odsto.

Istog dana održava se i sastanak Evropske centralne banke, koja je u junu po prvi put od 2019. godine smanjila tri ključne kamatne stope za po 25 baznih poena, da bi na julskom sastanaku kamate ostale nepromenjene.

Srbija na Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine

U gradu Sjamenu počeo je 24. Kineski međunarodni sajam investicija i trgovine, na kojem će se predstaviti učesnici iz više od 100 zemalja. CIFIT, čiji je Srbija prethodne dve godine bila zemlja počasni gost, poseti i više od 120.000 ljudi. Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović predstavila je u Kini privredni i poslovni ambijent Srbije i sve aspekte strateškog planiranja budućnosti, ali i činjenicu da je naša zemlja izlog kada su u pitanju kineske kompanije na evropskom tržištu. Ministarka je učestvovala u otvaranju CIFIT-a, jednog od najvećih sajmova u svetu, na kojem Srbija i ove godine ima svoj Nacionalni paviljon, i gde su već potpisani prvi ugovori.

Električni auto
Foto: Pixabay

Dani električnih vozila na Novosadskom sajmu

Četvrtu godinu zaredom na Novosadskom sajmu će biti održani sajam i konferencija “Electric vehicles days – EV Days”, koja se bavi temom elektromobilnosti i inovacijama u automobilskom, energetskom, transportnom i tehnološkom sektoru. Manifestacija zakazana za 12. i 13. septembar predstaviće elektromobilnost kao globalno tehnološko rešenje koje već polako oblikuje našu svakodnevnicu. U Master hali će biti izloženo više od 40 modela električnih vozila – od automobila, preko autobusa, infrastrukture za punjenje vozila, bicikala i trorineta, pa sve do traktora.

Organizatori ovog događaja su Fakultet tehničkih nauka i kompanija Ninamedia, a podršku pružaju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Grad Novi Sad i Novosadski sajam, kao i brojni partneri.

Apple predstavlja najnovije proizvode

Kompanija Apple predstaviće najnovije proizvode 9. septembra u svom sedištu. Tada bi trebalo da budu poznatije pojedinosti o novom iPhone 16 i drugim uređajima. Prezentacija će se održati u prostoru nazvanom po Stivu Džobsu (Steve Jobs) u Apple Parku u Kupertinu (Kalifornija), objavila je kompanija. Tema događaja – Glowtime – „Vreme sjaja“ – odnosi se na korisničko iskustvo koje donosi novi digitalni asistent Siri na najnovijim uređajima kompanije.

Apple se prethodno pripremao da uređaje predstavi 10. septembra, ali je događaj pomeren dan ranije zbog prve predsedničke debate između potpredsednice SAD Kamale Harris i republikanskog kandidata Donalda Trampa.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće indekse potrošačkih cena za avgust, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza i cena ugostiteljskih usluga. Biće objavljen i mesečni statistički bilten za jun 2024, kao i nešto stariji podaci računa emisija u vazduh za 2022. godinu.

  • DOBRILA

    9.9.2024 #1 Author

    Novosadski sajam super stvar..

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.9.2024 #2 Author

    Treba ispratiti kamatne stope..

    Odgovori

  • Beatrice

    10.9.2024 #3 Author

    Kaže se za redom, a ne zaredom ( nadam se da ovo nije časopis i posrtal u stilu „upola s lukom“)… nem mesta upotrebi proivincijalizama i lokalizama koji nisu književni jezik.

    Odgovori

    • Marko Miladinović

      10.9.2024 #4 Author

      @Beatrice – Piše se isključivo „zaredom“. Slobodno proverite u poslednjim izdanjima Pravopisa.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.