štednja vode i optimizovanje troškova proizvodnje

PIK Bečej predstavio projekat pametnog navodnjavanja

AgrobiznisBiznisSrbija

29.5.2024 18:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PIK Bečej predstavio projekat pametnog navodnjavanja PIK Bečej predstavio projekat pametnog navodnjavanja
PIK Bečej, članica MK grupe, koja posluje u okviru MK Agriculture divizije, predstavio je danas na „Danima polja“ u blizini Bečeja, projekat pametnog navodnjavanja... PIK Bečej predstavio projekat pametnog navodnjavanja

PIK Bečej, članica MK grupe, koja posluje u okviru MK Agriculture divizije, predstavio je danas na „Danima polja“ u blizini Bečeja, projekat pametnog navodnjavanja čiji je cilj da se štedi voda i optimizuju troškovi proizvodnje, saopštio je taj kombinat.

Zahvaljujući senzorima koji su postavljeni na parcele pod navodnjavanjem i vremenskoj prognozi sa meteo stanice, dobijaju se informacije na kojoj dubini se nalazi voda dostupna usevima, u kojoj količini i da li ima potrebe za navodnjavanjem, prenosi Beta.

PIK Bečej je za realizaciju projekta „Implementiranja softvera za preporuke navodnjavanja“ uspostavio saradnju sa holandskom kompanijom Daka, a podršku je pružila i ambasada Holandije u Srbiji.

„Veoma smo srećni što predstavljamo projekat koji je holandska vlada delimično finansirala. Projekat je realizovan u saradnji MK grupom i holandskom kompanijom Daka, koja obezbeđuje digitalizaciju tehnologije i upravljanje kontrolom navodnjavanja, što je veoma važno za održiviji i profitabilniji poljoprivredni sektor“, istakao je regionalni ataše za poljoprivredu ambasade Holandije Koen van Ginneken.

Rukovodilac navodnjavanja u PIK Bečeju Goran Jašin, rekao je da „precizna poljoprivreda i pametne tehnologije doprinose i boljim prinosima“.

„Primenom najnovijih tehnologija ostvarujemo natprosečne prinose na 13.000 hektara koje obrađujemo, uz ukupnu godišnju proizvodnju preko 220.000 tona svih ratarskih i povrtarskih useva“, rekao je Jašin.

Vršilac dužnosti direktora divizije MK Agriculture, koja obuhvata kompanije koje se bave ratarstvom, govedarstvom, proizvodnjom, preradom povrća i voća i vinogradarstvom Sanja Savić rekla je da je 70 odsto zemljišta koje obrađuje ta kompanija pod sistemima za navodnjavanje.

PIK Bečej, kako je navedeno, ima vodeću poziciju u srpskom agraru zahvaljujući pionirskim poduhvatima u digitalizaciji poljoprivrede i stalnim ulaganjima u sisteme za navodnjavanje i inovacije za povećanje produktivnosti.

  • SUNCE

    30.5.2024 #1 Author

    Podrzavam sve projekte unapredjenja u poljoprivredi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.