Rezultati Ankete o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata

PKS: Privreda Srbije očekuje stabilno poslovanje

PreduzetnikSrbija

27.5.2024 17:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

PKS: Privreda Srbije očekuje stabilno poslovanje PKS: Privreda Srbije očekuje stabilno poslovanje
Privreda Srbije u narednom periodu očekuje stabilnu poslovnu klimu – rast prometa i izvoza uz dobru likvidnost i zaposlenost, rezultati su Ankete Privredne komore... PKS: Privreda Srbije očekuje stabilno poslovanje

Privreda Srbije u narednom periodu očekuje stabilnu poslovnu klimu – rast prometa i izvoza uz dobru likvidnost i zaposlenost, rezultati su Ankete Privredne komore Srbije (PКS) o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata koji su objavljeni.

Srpska privreda je u prvom tromesečju 2024. zabeležila stabilne poslovne performanse, dok 52 odsto anketiranih očekuje povećanje prometa u drugom kvartalu, prenosi Beta.

PKS je anketu sprovela aprilu na uzorku od 1.672 privredna subjekta, koji zapošljavaju više od 235.000 radnika.

Više od polovine ispitanika smatra da će imati istu poslovnu klimu i u drugom kvartalu 2024. godine, a 40 odsto njih očekuje poboljšanje, dok pet odsto anketiranih smtra da će imati lošiju poslovnu klimu nego na početku godine.

Anketirane kompanije su u prvom kvartalu 2024. godine u proseku ostvarile iskorišćenost kapaciteta od 72 odsto.

„Resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, imajući u vidu da je 56 odsto ispitanika označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja“, piše u saopštenju PKS-a.

U drugom kvartalu 45 odsto privrednika očekuje rast međukvartalnog izvoza, a 47 odsto njih isti nivo.

Kada je reč o anketiranim uvoznicima, njih 93 odsto očekuje isti ili povećan obim uvoza u drugom kvartalu 2024. godine u odnosu na prethodni kvartal.

Anketirane firme, njih 80 odsto, raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a 95 odsto njih ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom kvartalu.

Kako je navedeno, u turizmu 65 odsto ispitanika očekuje veći promet, a značajniji rast prometa očekuju i sektori građevinarstva, energetike, drvne industrije i trgovine. Oko 16 odsto anketiranih iz delatnosti elektronskih komunikacija očekuje smanjenje prometa u drugom kvartalu 2024. godine.

Na tržištu rada, kako je navedeno, situacija je stabilna, s tim da usporavanje inflacije povećava realni rast prosečne zarade. Podseća se da je registrovana zaposlenost tokom 2023. dodatno ojačana, a da je stopa nezaposlenosti na kraju prošle godine iznosila 9,1 odsto.

Privreda Srbije u 2023. godini, merena stopom realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), ostvarila je rast od 2,5 odsto, a Svetska banka i Međunarodni monetarni Fond u ovoj godini očekuju rast srpske privrede od 3,5 odsto.

Prema najnovijoj projekciji NBS-a očekuje se ubrzanje rasta realnog BDP-a Srbije u ovoj godini u rasponu između tri i četiri odsto sa centralnom vrednošću projekcije od 3,5 odsto.

„Rast će u 2024. godini voditi domaća tražnja, pri čemu će većoj privatnoj potrošnji doprineti nastavak rasta zaposlenosti i zarada, a rastu investicija realizacija projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture“, piše u saopštenju.

Кompanije koje su učestvovale u anketi PКS-a, prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2022. godinu, ostvarile su 25,2 milijardi evra poslovnog prihoda, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu ove godine su dostigle robni izvoz u vrednosti od 2,2 milijarde evra, 19 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.

 • SUNCE

  28.5.2024 #1 Author

  Tesko je ocekivati stabilno poslovanje u nestabilnim medjunarodnim okolnostima.

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  28.5.2024 #2 Author

  A to stabilno ne zavisi samo od nas

  Odgovori

 • SHALIMAR

  28.5.2024 #3 Author

  Samo da odrzimo stabilnost,ali od nas zavisi kako se vodi drzava..

  Odgovori

 • STEPA

  29.5.2024 #4 Author

  Očekuje se…. A da li će biti?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...