Pozitivni parametri zabeleženi u drugom kvartalu 2024. godine

PKS: Tokom jeseni privreda očekuje stabilno poslovanje

PoslovanjePreduzetnikSrbija

13.8.2024 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PKS: Tokom jeseni privreda očekuje stabilno poslovanje PKS: Tokom jeseni privreda očekuje stabilno poslovanje
Srpska privreda beleži stabilne poslovne performanse u pogledu prometa, poslovne klime, izvoza, iskorišćenosti kapaciteta, likvidnosti i zaposlenosti, saopštila je Privredna komora Srbije. Pozitivni parametri... PKS: Tokom jeseni privreda očekuje stabilno poslovanje

Srpska privreda beleži stabilne poslovne performanse u pogledu prometa, poslovne klime, izvoza, iskorišćenosti kapaciteta, likvidnosti i zaposlenosti, saopštila je Privredna komora Srbije.

Pozitivni parametri zabeleženi su u drugom kvartalu 2024. godine, a nastavak trenda očekuje se i u trećem tromesečju, pokazala je julska Anketa PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata.

Prema najnovijoj projekciji Narodne banke Srbije, očekuje se ubrzanje rasta realnog BDP-a Srbije u rasponu od četiri do pet procenata, s centralnom vrednošću projekcije od 4,5 odsto. Rast u 2024. godini vodi domaća tražnja dok će rastu investicija doprineti realizacija projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture.

Prema PKS anketi, u drugom kvartalu tekuće godine, 41 odsto anketiranih privrednika ostvarilo je rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, a smanjenje 19 procenata. Polovina ispitanika očekuje isti nivo prometa u trećem kvartalu 2024. godine, 36 odsto ispitanika poboljšanje performansi, dok 14 procenata anketiranih misli da će imati manji promet.

Najveći optimizam pokazuju anketirani iz energetike i rudarstva, tako da 48 odsto očekuje veći promet u trećem kvartalu 2024. godine. Značajniji rast prometa očekuju i ispitanici iz sektora turizma, građevinske industrije i komunalnih delatnosti.

U odnosu na prethodni kvartal, poslovna klima je u drugom kvartalu 2024. godine – prema mišljenju 68 odsto anketiranih nepromenjena, za 17 odsto ispitanika je bolja, a za 15 procenata anketiranih lošija. Više od polovine očekuje istu poslovnu klimu i u trećem kvartalu 2024. Ono što brine privredu jeste da troškovi inputa nastavljaju da rastu i povećani su kod 46 odsto ispitanika.

Anketirani privredni subjekti su u drugom kvartalu 2024. godine u proseku ostvarili iskorišćenost kapaciteta od 74 odsto, a ohrabruje podatak da 78 odsto firmi raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja. Takođe, više od dve trećine anketiranih u drugom kvartalu 2024. raspolagalo je sa dovoljno sredstava za investicije.

Od polovine ispitanika koji su izvozili u drugom kvartalu, povećan izvoz u odnosu na prethodni kvartal imalo je 30 odsto anketiranih.

I u drugom kvartalu 2024. godine zaposlenost je bila stabilna, 86 odsto anketiranih kompanija nije smanjilo broj zaposlenih, a čak 94 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom periodu.

Anketa “Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“ sprovedena je na uzorku od 1.564 kompanije, članice PKS, koje su u julu 2024. zapošljavale 213.000 radnika. Ove firme u drugom kvartalu 2024. godine dostigle su robni izvoz vredan 4,3 milijarde evra, 10,5 procenata više nego u isto vreme 2023. godine. Oko 18 odsto kompanija iz uzorka imaju strani osnivački kapital.

  • Faith

    19.8.2024 #1 Author

    Moramo izdrzati sve pritiske i pripremiti se za taj period

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.