Rani javni uvid traje do 12. juna

Plan regulacije 20 hektara na Voždovcu, od ulice Braće Jerković do Bulevara Peka Dapčevića

BiznisInfrastrukturaSrbija

30.5.2023 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Plan regulacije 20 hektara na Voždovcu, od ulice Braće Jerković do Bulevara Peka Dapčevića Plan regulacije 20 hektara na Voždovcu, od ulice Braće Jerković do Bulevara Peka Dapčevića
Planom detaljne regulacije područja između ulica Braće Jerković, Kružni put, Darvinove i Bulevara Peka Dapčevića na Voždovcu, predviđena je gradnja novih kvadrata i značajno... Plan regulacije 20 hektara na Voždovcu, od ulice Braće Jerković do Bulevara Peka Dapčevića

Planom detaljne regulacije područja između ulica Braće Jerković, Kružni put, Darvinove i Bulevara Peka Dapčevića na Voždovcu, predviđena je gradnja novih kvadrata i značajno povećanje broja stanovnika na tom području.

Reč je o površini od oko 20,03 ha, na kojoj se, kako se u planu navodi, prepoznaju dve različite grupacije namena, piše eKapija.

Na delu uz Ulicu Braće Jerković grupisani su slobodnostojeći stambeni objekti u otvorenom bloku, u delu ugla Bulevara Peka Dapćevića i Darvinove grupisani su, uglavnom, stambeni objekti lošeg kvaliteta, koji čine nehigijensko naselje, a slični objekti nalaze se i u blizini ugla ulica Kružni put i Braće Jerković.

Drugu grupaciju objekata čine privredni objekti, grupisani uz južni deo obuhvata. Na ostatku lokacije je uglavnom neuređen i devastiran prostor – piše u planu.

U planu je da broj stanovnika na ovom području bude povećan sa sadašnjih 1.273 na 13.000.

Prema proceni bruto površine za stanovanje, sudeći prema planu, u budućnosti bi trebalo da zauzimaju, umesto postojećih 35.105 kvadrata, više od 500.000 kvadrata. Takođe, u planu su i novi komercijalni sadržaji, čija je predviđena bruto površina 50.000 kvadrata.

Kada je reč o saobraćajnicama, u planu se navodi da Bulevar Peka Dapčevića (Kumodraška ulica) koji ovaj prostor tangira sa zapadne strane, postaje magistralna saobraćajnica. Darvinova i Ulica Braće Jerković ostaju ulice drugog reda, dok Kružni put gubi rang ulice prvog i postaje ulica drugog reda.

Inicijativu za izradu plana detaljne regulacije podnelo je privredno društvo JINPROS DOO Beograd, a nosilac izrade je Urbanistički centar doo iz Beograda.

Rani javni uvid trajaće do 12. juna 2023. godine, piše eKapija.

  • Ljiljana Stjelja

    1.10.2023 #1 Author

    Drago mi je da se gradi i ulepšava Beograd. To je za svaku pohvalu. Jedna opaska, ulica je Braća Jerković ( to je pravilan naziv ulice (u slučaju da ulica pripada braći Jerković, kao vlasništvo piše se ulica Braće Jerković.)

    Odgovori

    • BJ

      14.10.2023 #2 Author

      Vi ne zivite onda u Jerkovicu, ne znate kakva je infrastruktua, koliko je problema od kada je napravljen stepa a i ostala gradnja koja gravitira ovom delu grada. Najvznije zasaditi beton i unistiti zelenilo. Neka se grad razvija ka obodima gde ima mesta i za ulice, kanalizaciju… Ovo je zlocin gradjevinske mafije!

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...