U toku izrada tehničke dokumentacije za brzu saobraćajnicu

Plan trase motoputa „Osmeh Vojvodine“ na javnom uvidu

Srbija

24.4.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Plan trase motoputa „Osmeh Vojvodine“ na javnom uvidu Plan trase motoputa „Osmeh Vojvodine“ na javnom uvidu
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine stavio je na javni uvid nacrt prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB... Plan trase motoputa „Osmeh Vojvodine“ na javnom uvidu

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine stavio je na javni uvid nacrt prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda, od graničnog prelaza sa Mađarskom (Bački Breg), preko Sombora, Kule, Srbobrana, Bečeja i Kikinde do graničnog prelaza sa Rumunijom kod Nakova, objavila je eKapija.

Kako je navedeno u nacrtu koji izradio Zavod za urbanizam Vojvodine, u toku je izrada tehničke dokumentacije (projektnog i programskog zadatka) ove brze saobraćajnice od Sombora do Kikinde, koja je zbog položaja rute na mapi poznata i kao Osmeh Vojvodine.

Motoput Sombor – Kikinda je planiran kao državni put koji je namenjen isključivo za saobraćaj motornih vozila. Saobraćajnica se projektuje za kretanje vozila brzinom od 100 kilometara na sat, u četiri vozne trake širine od po 3,5 metara.

U februaru je, kako podseća eKapija, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović najavio da je planirano da izgradnja počne u prvoj polovini ove godine i da traje naredne dve do tri godine.

Prema ranijim najavama, izgradnja će koštati oko 430 miliona evra, a javni uvid u nacrt prostornog plana traje do 25. maja.

Ukupna površina obuhvata prostornog plana je 11.273,42 hektara, a za motoput se rezerviše prostor ukupne dužine od 164 km.

Planirani motoput podeljen je na dva sektora: Sektor 1-Sombor i Sektor 2– Kikinda i 8 deonica. Na koridoru motoputa je planirana izgradnja 11 petlji i 12 površinskih raskrsnica, kao i 152 mosta, propusta, natputnjaka i podvožnjaka.

Kao specijalan slučaj saobraćajnog pristupa na trasi motoputa, planiran je i direktan saobraćajni priključak specifičnog sadržaja na trasu motoputa, na potezu Novi Bečej – Novo Miloševo u zoni SRP „Slano Kopovo“- priključak za Araču, kao arheološki, kulturološki i verski lokalitet od posebnog značaja.

Kako je istaknuto u planu, Osmeh Vojvodine značajan je za saobraćajno povezivanje Srbije, odnosno Vojvodine sa Mađarskom i Rumunijom, dok istovremeno omogućuje vezu Bačke i Banata sa centralnom i zapadnom Srbijom preko autoputa E-75 Beograd – Subotica.

  • MAJA

    25.4.2023 #1 Author

    Da sve bude funkcionalno i korisno

    Odgovori

  • beba29

    25.4.2023 #2 Author

    14 metara preko cele njive…svaka cast.

    Odgovori

  • Komunjare nepotizam

    25.4.2023 #3 Author

    Tipicno navlacenje Nakovo ajd neka neko navede jedan razlog da saobracajnica ide do Nakova,a ne gde bi.trebalo na zvanicnom teretnom prelazu kod Srpske Crnje.E posto niko nezna da vam saopstim Vladimir Galic tzv pokrajinski sekretar za urbanizam rodom iz Nakova inace 5oktobarski kadar e Mirovicu .

    Odgovori

  • SHALIMAR

    25.4.2023 #4 Author

    Kada se zavrsi bice to pista a ne motoput…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...