Ukupna vrednost projekta 85,5 miliona evra

Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

EUInfrastrukturaRegionSrbija

1.2.2023 13:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske
Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji počela je u sredu u prisustvu predsednika Bugarske Rumena Radeva i predsednika Srbije Aleksandra... Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji počela je u sredu u prisustvu predsednika Bugarske Rumena Radeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Međusistemska gasna veza „Bugarska-Srbija“ (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a predviđeno je da bude operativan sredninom ove godine.

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i šef delegacije EU u Srbijei Emanuel Žiofre, ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović, a putem video veze obratila se komesarka za energiju EU Kadri Simson.

Simson je čestitala na realizaciji projekta i rekla da je njegov značaj zbog diverzifikacije snabdevanja ključan za ceo region.

„EK želi da podržava ovakve projekte, ovo su projekti od zajedničkog interesa. Očekujemo da će deo ovog konektora početi sa radom 2023. godine“, rekla je Simson.

Istakla je da je Bugarska bila zavisna od ruskog gasa, a da je sada iskoristila priliku da diverzifikuje snabdevanje.

Vučić je rekao da je srećan kada prijatelji kao što su Srbija i Bugarska mogu da rade važne stvari.

On je rekao da će Srbija uvek biti prijatelj Bugarske, ne samo u dobrim vremenima i zahvalio EU na finansijskoj podršci.  Interkonektor će, kako je rekao, omogućiti da se Srbija više snabdeva i tečnim gasom. 

„Ovo je velika stvar, evropski projekat, preko naše zemlje ćemo snabdevati i druge zemlje“, rekao je Vučić i zahvalio Bugarskoj što Srbija „nijedan dan nije imala problema sa Bugarskom zbog tranzita Turskog toka“.

On je rekao da se interkonektor sa 22 miliona evra finansira iz budžeta. Dodao je da interkonektor omogućava više energetskih izvora i povezuje Srbiju sa Evropom i svetom.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska je 85,5 miliona evra, od kojih Evropska investiciona banka (EIB) kreditira 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sredstava JP Srbijagas.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine. Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektoru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke.

Gasni interkonektor će biti povezan sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje tim energentom iz Azerbejdžana i iz Kaspijskog regiona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...