Prijave elektronskim putem tek od drugog kvartala 2023. godine

Počela registracija ustanova kulture u APR-u

Srbija

18.11.2022 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Počela registracija ustanova kulture u APR-u Počela registracija ustanova kulture u APR-u
Ustanove kulture u Srbiji, u javnoj i privatnoj svojini, kao i one čiji se projekti i rad većim delom ili u celini finansiraju iz... Počela registracija ustanova kulture u APR-u

Ustanove kulture u Srbiji, u javnoj i privatnoj svojini, kao i one čiji se projekti i rad većim delom ili u celini finansiraju iz budžeta, od 18. novembra 2022. godine se registruju u Agenciji za privredne registre (APR) koja je počela da vodi Registar ustanova kulture.

One ustanove kulture koje su bile registrovane u nadležnim privrednim sudovima imaju obavezu da se usklade sa Zakonom o kulturi i da se upišu u ovaj registar, koji se vodi kao elektronska, centralna, javna baza podataka.

Postupak za upis usklađivanja pokreće se podnošenjem registracione prijave i propisane dokumentacije i sprovodiće se u skladu sa Zakonom o postupku registracije u APR-u.

Agencija će od 18. novembra postupak za upis usklađivanja sprovoditi bez naknade, a po isteku propisanog roka podnosilac prijave će biti dužan da podnese i dokaz o uplati propisane naknade.

Registracionu prijavu podnosi direktor ili lice ovlašćeno za zastupanje ustanove kulture, a uz registracionu prijavu za usklađivanje ustanove kulture APR-u se podnosi važeći osnivački akt. Podnose se i novi statut donet posle stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, kao i saglasnost nadležnog organa na novi statut za ustanove kulture koje su u javnoj svojini, koju izdaje Ministarstvo kulture.

APR
Foto: APR

Ako je u postupku usklađivanja došlo do promene drugih podataka koji se upisuju u registar, izuzev statusnih promena i brisanja ustanove kulture iz registra, onda podnosilac prijave treba da dostavi i dokumentaciju koja je propisana Pravilnikom o bližoj sadržini registra ustanova kulture i dokumentaciji potrebnoj za registraciju.

Statusni podaci ustanova kulture, sa osnivačkim aktima i statutima, biće javno objavljivani na internet stranici Agencije, u Registru ustanova kulture.

Zakonom o kulturi je, takođe, propisano da ustanove kulture stiču svojstvo pravnog lica upisom u registar, a sam postupak osnivanja ustanova kulture sprovodiće se preko sistema koji omogućava dobijanje registartskog odnosno matičnog broja i poreskog identifikacionog broja (PIB), uz rešenje registratora o osnivanju ustanove kulture.

Registracija ustanova kulture sprovodi se podnošenjem registracione prijave i dokumentacije u papirnoj formi, dok će podnošenje elektronske prijave biti omogućeno od drugog kvartala 2023. godine.

 • Anna

  18.11.2022 #1 Author

  I šta se ovim dobija? Šta će se promeniti za njih?

  Odgovori

 • VANJA

  18.11.2022 #2 Author

  Super! Svi moraju da postuju zakone.

  Odgovori

 • VERA

  18.11.2022 #3 Author

  Verovatno će sada podaci biti objedinjeni i povezani u toj jedinstvenoj bazi.

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.11.2022 #5 Author

  Da budu svi objedinjeni u Apru,zbog dokumentacije…

  Odgovori

 • DUSICA

  19.11.2022 #6 Author

  Dobro je da i ustanove kulture koje su bile registrovane u nadležnim privrednim sudovima imaju obavezu da se usklade sa zakonom o kulturi i da se upišu u registar

  Odgovori

 • STRAHINJA

  20.11.2022 #7 Author

  Prakticno da se resi i njohov pravni status obaveza i prava, u mnogome ce doprineti i konkretnom ucestvovanju u donacijama iz budzeta

  Odgovori

  • Maria

   12.2.2023 #8 Author

   I do sada su bili na budžetu.

   Odgovori

 • DASHA

  21.11.2023 #9 Author

  Cini mi se da je ovo dobra vest

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...