Početak radova planiran za sledeću godinu

Počela tenderska procedura za izgradnju brze pruge Beograd – Niš

BiznisInfrastrukturaSrbija

7.3.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Počela tenderska procedura za izgradnju brze pruge Beograd – Niš Počela tenderska procedura za izgradnju brze pruge Beograd – Niš
Ministar Goran Vesić izjavio je da je objavljen prethodni poziv zainteresovanim stranama za vršenje nadzora nad gradnjom brze pruge Beograd – Niš. Time je... Počela tenderska procedura za izgradnju brze pruge Beograd – Niš

Ministar Goran Vesić izjavio je da je objavljen prethodni poziv zainteresovanim stranama za vršenje nadzora nad gradnjom brze pruge Beograd – Niš.

Time je otpočela tenderska procedura za izbor nadzora za izgradnju te pruge, dužine 230 kilometara čija će izgradnja početi 2025. godine, rekao je ministar a objavio je B92.

Vesić je, gostujući na televiziji Informer, rekao da će se raditi tri deonice i da će u maju biti raspisana pretkvalifikacija za izvođače za drugu i treću deonicu, a za prvu deonicu najkasnije u novembru.

„Izgradnja pruge od Beograda do Niša trajaće tri i po godine, jer za razliku od brze pruge prema Subotici, gde smo potpuno zatvorili saobraćaj, ovde se saobraćaj neće zatvarati već će se raditi u uslovima periodičnih obustava saobraćaja. Ne možemo da zatvorimo prugu prema Nišu, jer bi to zaustavilo kompletan železnički saobraćaj cele južne Evrope prema srednjoj Evropi“, naveo je Vesić.

Kazao je da će pruga biti gotova do kraja 2028. godine i istakao da će se vozom od Beograda do Niša stizati za sto minuta.

„U međuvremenu, već radimo prugu Niš – Brestovac, 23 kilometara, i ostaje nam 135 kilometara do granice sa Severnom Makedonijom i 50 kilometara kroz tu državu kako bismo povezali Niš i Skoplje“, rekao je Vesić.

Podsetio je da je urađeno 76 kilometara brze pruge između Beograda i Novog Sada, a da su u toku radovi na izgradnji 108 kilometara brze pruge između Novog Sada i Subotice što će, dodao je, biti završeno do kraja jula, te da će od 15. septembra početi testiranje koje bi trebalo da traje do tri meseca.

„Očekujemo da između 1. i 15. decembra krene prvi voz između Beograda i Subotice, a putovanje između ta dva grada brzim vozom trajaće sat i 10 minuta“, rekao je Vesić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...