Samo trećinu preduzetnika u Srbiji čine žene

Podrška i mentorstvo otvaraju put ka uspehu

Bolji posaoInvesticijePoslovanjeSrbija

5.10.2024 14:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Podrška i mentorstvo otvaraju put ka uspehu Podrška i mentorstvo otvaraju put ka uspehu
Na kraju prošle godine u Srbiji je registrovano 108.575 preduzetnica i one čine 34 odsto ukupnog broja preduzetnika kojih je 323.128, podaci su Agencije... Podrška i mentorstvo otvaraju put ka uspehu

Na kraju prošle godine u Srbiji je registrovano 108.575 preduzetnica i one čine 34 odsto ukupnog broja preduzetnika kojih je 323.128, podaci su Agencije za privredne registre (APR). Iako su žene sve prisutnije u preduzetništvu, i dalje je evidentno da u ovim vodama dominiraju muškarci – skoro tri puta više njih pokreće sopstveni biznis.

Imajući ove podatke u vidu, možda je dobar trenutak da se podsetimo koliko je žensko preduzetništvo zapravo važno za jedno društvo. Osim što doprinosi ekonomskom rastu, ono stvara inovacije, unapređuje životni standard i društveni razvoj lokalnih zajednica, vodeći ka inkluzivnijem i prosperitetnijem društvu.

Međutim, pokretanje sopstvenog biznisa nije uvek lako, a istraživanja kažu da se žene u tom pogledu suočavaju sa više ograničenja nego muškarci, zbog predrasuda, balansiranja između poslovnih i porodičnih obaveza, nedostatka finansija, ali i dostupnih mehanizama podrške u smislu obuka, mentorstava i kontakata.

Tu na scenu stupaju kompanije, organizacije i institucije koje obezbeđuju upravo ove vidove podrške, ključne za osnaživanje preduzetnica. Jedna od takvih kompanija je Erste banka, koja se ovom temom bavi na strateški, proaktivan i dugoročan način i koja je, kroz svoj program socijalnog bankarstva, pomogla mnogim ženama da svoje poslovne ideje pretvore u održive biznise.

Tako je, recimo, podrška Erste banke bila od ključnog značaja za pokretanje Festivala drugačije mode – jedinstvenog festivala koji okuplja kreativne žene, nositeljke promena u modnoj industriji. Zašto drugačije mode? Zato što se radi o festivalu autentične, održive mode, ali i promociji tradicionalnih tehnika proizvodnje i kulturnog nasleđa Srbije.

Preduzetnice Nataša Niškanović i Katarina Ejdus, osnivačice Festivala drugačije mode, ističu da je za razvoj sopstvenog biznisa ključno verovati u sebe, svoju ideju, i prepoznati potrebu za njom na tržištu.

„Kao početnicama bilo nam je od presudnog značaja da imamo pristup programima podrške koji su nam pomogli u oblikovanju naših ideja. Mentorstva i saveti koje smo dobile u ranoj fazi razvoja bili su ključni za naš napredak“, ističu one. Kako kažu, podrška nije samo finansijska niti rezervisana za početak – ona mora biti kontinuirana i mentorska, jer preduzetništvo je proces učenja i lakše je napredovati uz stalnu podršku.

Radionica Erste banke za žene preduzetnice / Foto: Erste banka

Upravo zbog toga, prepoznavši potrebu početnica u biznisu za nefinansijskom podrškom, Erste banka organizovala je jednu u nizu edukativnih radionica – Kako da ideja postane održiv biznis.

Tokom ove celodnevne edukacije, oko dvadeset učesnica imalo je priliku da se informišu o važnim koracima na putu do poslovnog uspeha, kao što su pisanje biznis plana, proces registrovanja preduzeća, strukturiranje poslovanja, analiziranje i istraživanje tržišta, promocija i plasiranje proizvoda na tržište.

Indira Popadić, poslovna konsultantkinja i osnivačica platforme „Osnažene“, i Tamara Rudić, osnivačica i direktorka socijalnog preduzeća „Somborske šnajderke“, ovom prilikom istakle su da su ovakvi događaji izuzetno značajni za umrežavanje i razmenu znanja i iskustva.

„Umrežavanje, edukacija, podizanje svesti o važnosti digitalne prisutnosti ključni su elementi za uspeh u modernom poslovanju. Kroz ove alate svaka žena preduzetnica može efikasno da promoviše svoje proizvode i usluge, što je korak ka održivom rastu i dugoročnoj uspešnosti“, dodala je Indira.

Podrška ženskom preduzetništvu može doći u različitim oblicima, bilo kroz mentorstvo, edukaciju ili finansijska sredstva. Erste banka je, u okviru svog programa socijalnog bankarstva, tokom proteklih osam godina podržala više od 500 početnika u poslovanju, a pružila je i nefinansijsku podršku za preko 7.500 klijenata kroz skoro 6.000 sati treninga, edukativnih radionica i mentorskih sesija.

Najvažnije od svega – ove inicijative ne pomažu samo pojedinačnim ženama, već doprinose jačanju malih biznisa i razvoju lokalnih zajednica. Preduzetništvo je proces učenja, a uz kontinuiranu podršku žene širom Srbije nastavljaju da razvijaju svoje biznise i ostvaruju uspehe, dajući značajan doprinos ekonomiji i društvenom razvoju.

Svaki uspeh jedne preduzetnice ima dalekosežne efekte – od inspirisanja drugih žena da se odvaže na preduzetnički put, do stvaranja novih radnih mesta i inovacija koje poboljšavaju kvalitet života u njihovim zajednicama. Uz adekvatnu podršku, ne samo da se ženama otvaraju vrata za nove poslovne prilike, već se stvaraju temelji za društvo u kojem su preduzetnice ravnopravni nosioci privrednog razvoja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.