pozitivan uticaj programa socijalnog bankarstva erste banke

Za šest godina podršku dobilo više od 500 početnika u poslovanju

PoslovanjePreduzetnikSrbija

3.4.2024 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Za šest godina podršku dobilo više od 500 početnika u poslovanju Za šest godina podršku dobilo više od 500 početnika u poslovanju
Više od 70 odsto početnika u poslovanju uspelo je da sačuva svoja radna mesta, a čak 48 odsto kreiralo je nova, pokazuje najnovije istraživanje... Za šest godina podršku dobilo više od 500 početnika u poslovanju

Više od 70 odsto početnika u poslovanju uspelo je da sačuva svoja radna mesta, a čak 48 odsto kreiralo je nova, pokazuje najnovije istraživanje Erste Banke i Erste Grupe, urađeno na osnovu izveštaja o proceni uticaja socijalnog bankarstva (Impact Report).

Zahvaljujući radu odeljenja socijalnog bankarstva Erste Banke u periodu od 2017. do kraja 2023. godine, u Srbiji je više od 500 početnika u poslovanju dobilo podršku u iznosu od 5,2 miliona evra.

Tokom 2023. godine, socijalno bankarstvo Erste Banke pružilo je finansijsku podršku početnicima u poslovanju u vidu 87 kredita u iznosu od skoro 900.000 evra.

„Rezultati koje smo dobili zahvaljujući internim istraživanjima pokazuju da naša podrška rezultira značajnim povećanjem broja očuvanih radnih mesta i kreiranjem novih poslovnih prilika“, izjavio je Ivan Radojević, šef odeljenja socijalnog bankarstva Erste Banke.

U telefonskom istraživanju, više od 81 odsto anketiranih početnika u poslovanju izjavilo je da je njihova ekonomska situacija bolja zahvaljujući saradnji sa ovom bankom. Skoro trećina početnika u poslovanju ne bi bila u mogućnosti da pokrene ili proširi svoj posao da nije bilo ovakve podrške, a čak 86 odsto početnika u poslovanju potvrdilo je da su doneli pravu odluku kada su započeli svoj biznis.

Tokom 2024. godine, Erste Banka planira da pruži podršku početnicima u poslovanju organizovanjem više od 120 mentorskih sesija i pet biznis treninga, kao i da finansijsku podršku dobije barem 100 klijenata.

“Napravljeni su značajni koraci ka unapređenju proizvoda i usluga za početnike u poslovanju. Postavljene su osnove za dalja unapređenja, kako u oblasti finansijske, tako i nefinansijske podrške kroz edukaciju 450 klijenata na temu finansijske pismenosti, održivosti u poslovanju, unapređenja prodaje, marketinga”, piše u zvaničnom saopštenju Erste Banke.

Protekle godine, Erste Grupa je obezbedila 125,5 miliona evra za finansiranje i i ukupno je podržano oko 6.400 početnika u poslovanju, mikro preduzeća i neprofitnih organizacija u Austriji i centralnoj i istočnoj Evropi. Od njegovog lansiranja 2016. godine, socijalno bankarstvo Erste Grupe obezbedilo je finansijsku podršku u vidu kredita u ukupnom iznosu od oko 600 miliona evra za gotovo 50.000 klijenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...