Postrojenje vredno 215 miliona evra

Pogon za odsumporavanje u TENT A biće završen do kraja marta

InvesticijeSrbija

26.3.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pogon za odsumporavanje u TENT A biće završen do kraja marta Pogon za odsumporavanje u TENT A biće završen do kraja marta
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović obišla je gradilište postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na Termoelektrani Nikola Tesla A... Pogon za odsumporavanje u TENT A biće završen do kraja marta

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović obišla je gradilište postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na Termoelektrani Nikola Tesla A i tom prilikom najavila da će svi radovi biti završeni do kraja ovog meseca.

Đedović Handanović je rekla da se uverila u to da će radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova biti gotovi za nekoliko dana, kada će postrojenje ući u probni rad, istakavši da je reč o najvećem ekološkom projektu u nekoj termoelektrani u Evropi i trećem najvećem u svetu.

Ona je, kako je saopšteno posle obilaska gradilišta, precizirala da je za ovaj projekat izdvojeno gotovo 215 miliona evra i da izgradnja tog postrojenja u TENT A doprinosi smanjenju emisija sumpor-dioksida čak deset puta, kao i praškastih materija u granicama utvrđenim u Evropskoj uniji i nacionalnim propisima, dok će građani Obrenovca, okolnih sela i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh.

„Ovakvim projektima se donekle produžava ekološki vek termoelektrana, što je važno zbog proizvodnje bazne energije dok se ne izgradi dovoljno kapaciteta iz obnovljivih izvora energije ili ne dođe do neke druge bazne energije“, rekla je ministarka.

Podsetila je na to da se ovaj projekat sprovodi uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) koja je zainteresovana da učestvuje i u drugim projektima u energetskom sektoru.

Đedović Handanović je istakla da se tokom aprila očekuje poseta ovom postrojenju delegacije iz Japana, što će biti dobra osnova za buduću saradnju, s obzirom na to da su kompanije iz te zemlje zainteresovane da učestvuju u finansiranju i izgradnji energetskih objekata u Srbiji.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su u realizaciji ovog projekta učestvovali domaći instituti „Mihajlo Pupin“ i „Nikola Tesla“, koji su radili na softverima, elektronici i digitalizaciji rada ovog postrojenja.

Đedović Handanović je rekla da će se, zahvaljujući postrojenju za pripremu krečnjaka, kao nusproizvod proizvoditi gips koji se može koristiti u građevinskoj industriji.

„Želimo da podstaknemo EPS da ima značajniju ulogu u cirkularnoj ekonomiji i da iskoristi velike količine gipsa koje će se ovde proizvoditi“, poručila je ministarka i dodala da je u toku realizacija projekta opepeljavanja koji će omogućiti i korišćenje pepela koji je važan za izgradnju puteva i drugih objekata u građevinskom sektoru.

Ona je navela da će sledeće godine biti završena izgradnja postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani Nikola Tesla B, koje će omogućiti smanjenje emisije sumpor-dioksida za približno 20 puta.

„Završetak postrojenja za odsumporavanje u TENT B će značiti da ćemo za više od 50 odsto proizvedene električne energije iz termoelektrana primenjivati najsavremenije ekološke mere i smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu“, zaključila je ministarka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...