Komisija za zaštitu konkurencije izvršila nenajavljen uviđaj

Pokrenut postupak protiv dve subotičke firme zbog dogovaranja oko javnih nabavki

BiznisSrbija

4.5.2023 17:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pokrenut postupak protiv dve subotičke firme zbog dogovaranja oko javnih nabavki Pokrenut postupak protiv dve subotičke firme zbog dogovaranja oko javnih nabavki
Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je pokrenula postupak protiv subotičkih preduzeća KTG Solucije i Eco sense zbog osnovane pretpostavke da su dogovaranjem... Pokrenut postupak protiv dve subotičke firme zbog dogovaranja oko javnih nabavki

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je pokrenula postupak protiv subotičkih preduzeća KTG Solucije i Eco sense zbog osnovane pretpostavke da su dogovaranjem u postupcima javnih nabavki različitih naručilaca, izvršila povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

Istovremeno sa pokretanjem postupka, ovlašćena službena lica Komisije za zaštitu konkurencije izvršila su nenajavljeni uviđaj na dve lokacije i prikupila relevantnu dokumentaciju za utvrđivanje činjenica u ovom postupku.

Komisija je, posredstvom Kancelarije za javne nabavke, došla do saznanja da je društvo KTG Solucije, kao ponuđač u pojedinim postupcima javnih nabavki odustajalo od ponuda, zbog čega su naručioci ugovore zaključivali sa drugorangiranim ponuđačem, društvom Eco sense, ali po višim cenama u odnosu na one koje je nudilo društvo KTG Solucije.

Predmeti spornih javnih nabavki su bili materijali i sredstva za održavanje higijene objekata.

Pored saznanja o odustajanju od ponuda , Komisija je analizom IP adresa (Internet Protocol address) sa kojih su društva KTG Solucije i Eco sense pristupala Portalu javnih nabavki u pomenutim postupcima javnih nabavki, konstatovala da su oba društva gotovo uvek pristupala sa identičnih IP adresa.

Rezultati analize IP adresa ukazuju na to da su oba društva pristupala Portalu javnih nabavki gotovo uvek sa uređaja koji su bili konektovani putem iste internet mreže, a moguće i putem potpuno istog uređaja.

„Osnovano se pretpostavlja da društva KTG Solucije i Eco sense …. ponude nisu podnela nezavisno, bez dogovora sa drugim ponuđačima, što bi predstavljalo povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije“, istakla je Komisija u saopštenju.

Svi koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja pozvani su da ih dostave Komisiji.

  • DUSAN

    7.5.2023 #1 Author

    I uhvatili ih na kraju da muljaju….a Šapić ništa…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...