U popisu će učestvovati ukupno 4.000 ljudi, od čega 3.000 popisivača, a biće obuhvaćeno oko 680.000 domaćinstava

Popis poljoprivrede u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

AgrobiznisBiznisSrbija

20.3.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Popis poljoprivrede u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra Popis poljoprivrede u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra
Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević najavio je da će se popis poljoprivrede Srbije obaviti od 1. oktobra do 15. decembra ove... Popis poljoprivrede u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević najavio je da će se popis poljoprivrede Srbije obaviti od 1. oktobra do 15. decembra ove godine. Preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni rezultati sukcesivno do kraja 2025. godine.

Kovačević je naglasio naglasio da je finansiranje popisa obezbeđeno iz budžeta Srbije, ali i pretpristupnih fondova EU IPA 2018. Prema njegovim rečima, u popisu će učestvovati ukupno 4.000 ljudi, od čega 3.000 popisivača, a biće obuhvaćeno oko 680.000 domaćinstava, pravnih lica i preduzetnika koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, prenosi Beta.

„Popisom se obezbeđuje sveobuhvatni, međunarodno uporedivi pregled strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede, kao i osnov za kreiranje održive agrarne politike“, izjavio je Kovačević.

Šef Odeljenja za saradnju EU Delegacije u Srbiji Nikola Bertolini istakao je da je Evropska unija za popis poljoprivrede obezbedila 20 miliona evra. Taj popis je, kako je naveo, značajan za celokupnnu ekonomiju Srbije, koju je pohvalio da je dostigla visok nivo standardizacije podataka, važnih za izradu dalje agrarne politike.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević precizirala je da će popisom biti obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva, porodična poljoprivredna gazdinstva, kao i nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

„Prema podacima Registra poljoprivrednih gazdinstava, koji vodi Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, trenutno je registrovano 466.000 gazdinstava, od čega su 462.000 porodična gazdinstva. Najveći broj nosilaca pojoprivrednih gazdinstava stariji je od 70 godina, dok ukupno prijavljena obradiva površina iznosi oko 2,6 miliona hektara“, navela je Đurđević.

Popisom poljorivrede, kako je istakla, očekuju da se dobije sveobuhvatni pregled karakteristika nacionalne poljoprivrede, kako bi mogle da se izrade baze podataka i osnovni statistički registar poljoprivrednih gazdinstava kojim se obezbeđuje okvir za istraživanja. Dodala je da će podaci unaprediti kreiranje agrane politike Srbije na republičkom i lokalnom nivou.

„Podaci koji se dobiju u popisu doprineće sticanju znanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Srbije. Čime raspolaže i šta je potrebno. To je neophodno kako bi gazdinstva mogla da planiraju poljoprivrednu poizvodnju, da se prijavljuje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku i saznaju u koju bi poljoprivrednu granu trebalo više uložiti“, izjavila je Đurđević.

Načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva RZS Dragana Marković navela je da će od svih poljoprivrednih gazdinstava biti prikupljeni podaci o zemljištu, vrstama stoke, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, dok će se na uzorku prikupiti karakteristike o sadnji voćnih vrsta, navodnjavanju, upotrebi đubriva, načinu držanja stoke, mehanizaciji, opremi i objektoma i obradi i održavanju žemljišta.

„Popisivači će sakupljati podatke na terenu i direktni ih unositi u elektronski upitnik na laptopu. Gazdinstvima u vlasništvu pravnih lica će od 1. juna biti ponuđeno da se sami popišu, unosom podataka u upitnik, dok će deo podataka biti preuzet iz evidencije Ministarstva poljoprivrede koji se odnose na organsku proizvodnju i primenjene mere ruralnog razvoja“, izjavila je Marković.

  • TATJANA

    21.3.2023 #1 Author

    Rasulo je svuda, nadam se da ce doprineti bržem razvoju i novim merama za stabilizaciju poljoprivrede

    Odgovori

  • Sasa

    21.3.2023 #2 Author

    A zasto nije radjeno kada je radjen popis stanovnistva

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #4 Author

    Nadam se da ce doneti nesto dobro

    Odgovori

  • Coka13

    2.4.2023 #5 Author

    Bitan je ishod, a njega ćemo tek videti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...