premijer poručio da je to početak ispravljanja istorijske greške iz 1979.

Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji

Srbija

10.7.2024 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji
Predstavnici pet ministarstava i 20 naučno-akademskih institucija i instituta potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji. Memorandum... Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji

Predstavnici pet ministarstava i 20 naučno-akademskih institucija i instituta potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji.

Memorandum su u Palati Srbije potpisali predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije i Elektromreže Srbije, JP Nuklerani objekti Srbije, Institutom za fiziku, Institutom Vinča i 12 fakulteta ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka, prenosi Beta.

Potpisivanju je prisustvovao i premijer Srbije Miloš Vučević koji je istakao da je Memorandum početak ispravljanja istorijske greške iz 1979. kada je država zabranila upotrebu nuklearne energije u mirnodopske svrhe, dodavši i da je ovo dobra prilika za Srbiju.

Vučević je naglasio da mogućnost mirnodopske upotrebe nuklearne energije ne treba politizovati, već razmatrati sa stručnih osnova.

„Nema niko dilemu da je pitanje električne energije dominantno, strateško i geopolitičko pitanje. Ulaganje u ovu oblast je pitanje i ekonomije, suvereniteta, samostalnosti jedne drzave“, rekao je on.

Potpisivanju su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.