intenziviranje odnosa u više oblasti i evrointegracijama

Potpisan Protokol o Programu razvojne saradnje Srbije i Nemačke

EUInvesticijeSrbija

29.11.2022 17:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Potpisan Protokol o Programu razvojne saradnje Srbije i Nemačke Potpisan Protokol o Programu razvojne saradnje Srbije i Nemačke
Predstavnici Vlada Srbije i Savezne Republike Nemačke potpisali su u utorak u Berlinu Protokol o Programu razvojne saradnje za 2023 – 2024. godinu. Protokol... Potpisan Protokol o Programu razvojne saradnje Srbije i Nemačke

Predstavnici Vlada Srbije i Savezne Republike Nemačke potpisali su u utorak u Berlinu Protokol o Programu razvojne saradnje za 2023 – 2024. godinu.

Protokol u vrednosti 183,5 miliona evra u ime srpske delegacije potpisao je državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

„Ovaj dokument nam daje prostor za intenziviranje saradnje u oblasti održivog ekonomskog razvoja, klimatskih promena, zaštite životne sredine i energetike, dobre uprave i vladavine prava“, rekao je Stanivuković i dodao da je Berlinski proces dao snažan doprinos reformskom putu Srbije ali i regiona.

Na poslednjem Samitu održanom 3. potpisana tri sporazuma u okviru slobodnog kretanja ljudi, energetske bezbednosti i zelenoj transformaciji Zapadnog Balkana.

Stanivuković je dodao da Srbija ostaje potpuno posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji te da itekako zna da ceni podršku Nemačke koja nije izostala u tom procesu.

„Gotovo 1.000 nemačkih firmi u Srbiji koje zapošljavaju više od 76.000 ljudi su jasan pokazatelj prisutnosti Nemačke u svim vitalnim sektorima srpske ekonomije“, rekao je Stanivuković tokom govora u Berlinu.

On je nemačkim partnerima izneo podatke o ekonomskom rezultatu Srbije za ovu godinu ističući da je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu ubeležio rast od 4,3 odsto, drugom 3,9 uz usporavanje rasta u trećem od 1,1 odsto. Podsetio je i na jedan od najvećih ekonomskih uspeha – snižavanje stope nezaposlenosti na rekordnih 8,9 odsto te održavanje nivoa javnog duga na 53,7 odsto, ispod nivoa dogovorenog u Mastrihtu od 60 odsto BDP-a.

Stanivuković je dodao i da je do kraja oktobra nivo stranih direktnih investicija 3,3 milijarde evra što je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, rast od 8,1 odsto, zaključio je.

Savezna Republika Nemačka je prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, najveći strani investitor i najvažniji bilateralni donator. Od 2000. godine do danas uloženo je oko 2,3 milijardi evra za razvojnu saradnju, navodi se u saopštenju.

Predstavnici nemačke delegacije predvođeni predstavnicima Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Folkerom Elom i Hajke Ofen-Varnekeom, ukazali su na važnost zajedničkih evropskih vrednosti kao osnove za uspešnu bilateralnu saradnju i pohvalili Vladu Srbije na odličnoj saradnji.

Takođe su istakli da će i buduća pomoć nemačke razvojne politike biti usmerena ka procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, uz intenziviranje saradnje u oblasti klimatskog delovanja.

  • TATJANA

    30.11.2022 #1 Author

    Nemačka je bas zastupljena u našoj ekonomiji, dobro je da tako jaka ekonomska i politička sila ulaze kod nas, to daje signal i ostalima

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.11.2022 #2 Author

    Dugogodisnju saradnju imamo sa Nemackom,tako ce biti i u buducnosti na obostranu korist…

    Odgovori

  • MAŠA

    25.12.2022 #3 Author

    Trebalo bi da ovo bude dobro za obe strane..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...