najavljena poboljšanja i za kupce i za prodavce

Pravila CEFTA o elektronskoj trgovini donose olakšice

BiznisRegionSrbija

23.9.2024 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pravila CEFTA o elektronskoj trgovini donose olakšice Pravila CEFTA o elektronskoj trgovini donose olakšice
Odluka o olakšavanju elektronske trgovine trebalo bi da donese brojne olakšice prilikom e-trgovine privredi i građanima, saopšteno je iz CEFTA-e. “U pitanju je dokument... Pravila CEFTA o elektronskoj trgovini donose olakšice

Odluka o olakšavanju elektronske trgovine trebalo bi da donese brojne olakšice prilikom e-trgovine privredi i građanima, saopšteno je iz CEFTA-e.

“U pitanju je dokument koji čeka zeleno svetlo Zajedničkog komiteta CEFTA-e, a koji bi u slučaju usvajanja donio brojne olakšice prilikom e-trgovine i potvrdio da smo korak bliže evropskim standardima”, navodi se u saopštenju, koje je prenela Mina.

Standardizacija pravnog okvira osnovni je cilj Odluke o olakšanoj e-trgovini. Na taj način CEFTA bi u potpunosti promenila pejzaž e-trgovine u regionu, ne samo smanjenjem administrativnih prepreka i olakšanim kretanjem robe i usluga, već i kroz unapređenje zaštite potrošača.

“Ovim dokumentom teži se stvaranju jednostavnijeg, transparentnijeg i sigurnijeg digitalnog tržišta koje će podstaći dalji rast e-trgovine, povećati konkurenciju i doneti pogodnosti kako potrošačima, tako i privredama regiona”, navodi se u saopštenju.

Odluka o e-trgovini CEFTA-e ima dalekosežne posledice koje dotiču živote i potrošača i kompanija. Građanima pre svega donosi širok izbor robe i usluga koje su dostupne jednim klikom.

“Uzmimo za primer da se nalazite u Crnoj Gori, a želite da trgujete na e-trgovinskoj platformi u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili pak Severnoj Makedoniji. CEFTA-ina odluka će vam omogućiti da to radite sa lakoćom i sigurnošću, znajući da su vaša prava kao potrošača zaštićena i da vas neće opterećivati suvišna birokratija. Pritom, kompanije posluju po pravilima svog domaćeg tržišta, što celi proces čini jednostavnijim”, navodi se u saopštenju.

Internet stranice moraju zadovoljiti standarde za transparentnost i sigurnost, pružajući jasne informacije o prodavcu, cenama i uslovima prodaje. Odluka takođe predviđa i pravo mogućnosti otkazivanja kupovine u roku od 14 dana bez plaćanja penala, uz povraćaj novca.

Isporuka mora biti obavljena u roku od 30 dana, osim ako nije drugačije dogovoreno, a rizik od gubitka ili oštećenja prelazi na kupce tek kada preuzmu robu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.