planirani radovi u fazama

Predat zahtev za zelenu dozvolu za izgradnju pruge od Zemun polja do Nacionalnog stadiona

BiznisInfrastrukturaSrbija

18.6.2024 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predat zahtev za zelenu dozvolu za izgradnju pruge od Zemun polja do Nacionalnog stadiona Predat zahtev za zelenu dozvolu za izgradnju pruge od Zemun polja do Nacionalnog stadiona
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za Projekat: Izgradnja... Predat zahtev za zelenu dozvolu za izgradnju pruge od Zemun polja do Nacionalnog stadiona

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za Projekat: Izgradnja pruge Zemunsko polje-Aerodrom Nikola Tesla-Nacionalni stadion-reka Sava, faza 1, Deonica Zemunsko polje-Nacionalni stadion u Zemunskom polju.

Cilj izgradnje dvokolosečne pruge za putnički saobraćaj je, kako se u dokumentu navodi, a prenosi eKapija, povezivanje Beograda i magistralne pruge za velike brzine (BGD-Stara Pazova-Novi Sad-Subotica-državna granica) u stanici Zemunsko polje, sa Aerodromom Nikola Tesla, Nacionalnim stadionom u Surčinu i centrom Obrenovca uz izgradnju infrastrukturnih kapaciteta u cilju povećanja kvaliteta i konkurentnosti železničkog saobraćaja.

Pruga je planirana kao dvokolosečna, elektrificirana i opremljena savremenim SS i TT uređajima.

Realizacija projekta bi se izvela fazno, gde bi u prvoj fazi izgradnje bila obuhvaćena deonica od stanice Zemunsko polje do Nacionalnog stadiona, dok bi druga faza obuhvatala izgradnju pruge od Nacionalnog stadiona do Obrenovca.

Navodi se i to da će zbog kompleksnosti izgradnje kao i rokova za izgradnju, radovi na izgradnji deonice od Zemunskog polja do Nacionalnog stadiona će se izvoditi fazno.

Projektni elementi donjeg i gornjeg stroja usvojeni su za brzinu do 120 km/h. Na trasi su planirana četiri mosta, jedan nadvožnjak i jedan podvožnjak.

Zbog toga, biće potrebno i rušenje napuštenih industrijskih objekata, ali i objekata koji se nalaze na trasi pruge.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.