Agencija za privredne registre objavila godišnji Izveštaj o poslovanju u Srbiji

Privreda u 2022. poslovala pozitivno, ali uz veći nivo zaduženosti i kumulirane gubitke

Srbija

20.7.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privreda u 2022. poslovala pozitivno, ali uz veći nivo zaduženosti i kumulirane gubitke Privreda u 2022. poslovala pozitivno, ali uz veći nivo zaduženosti i kumulirane gubitke
U uslovima zaoštravanja međunarodnih političkih i ekonomskih odnosa praćenih rastućim inflatornim pritiscima i visokim cenama energenata, privreda Srbije je tokom 2022. godine nastavila tendenciju... Privreda u 2022. poslovala pozitivno, ali uz veći nivo zaduženosti i kumulirane gubitke

U uslovima zaoštravanja međunarodnih političkih i ekonomskih odnosa praćenih rastućim inflatornim pritiscima i visokim cenama energenata, privreda Srbije je tokom 2022. godine nastavila tendenciju rasta, iako po nižoj stopi od projektovane, objavila je Agencija za privredne registre (APR) u godišnjem Izveštaju o poslovanju privrede.

Privredna društva su na ukupnom nivou poslovala pozitivno, uz uvećanje finansijskih kapaciteta i broja zaposlenih, ali i uz nešto veći nivo zaduženosti i kumulirani gubitak, ocenjeno je u Izveštaju.

Povećani obim poslovne aktivnosti realizovalo je 108.856 privrednih društava koja su angažovala 1.281.412 radnika odnosno 5.375 više u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni prihodi su ostvareni u iznosu od 17.772.856 miliona dinara, uz godišnji rast od 19,2 odsto, dok su ukupni rashodi rasli nešto sporije (18,8 odsto) i dostigli 16.721.985 miliona dinara, podaci su APR.

Privreda je u 2022. godini poslovala profitabilno, sa ukupnim dobitkom od 864 milijardi dinara, čiji je godišnji rast 26,3 odsto. Pri tome, neto dobitak je realizovan u ukupnom iznosu od 1,239 biliona dinara, većem za 28,3 odsto, dok je neto gubitak zabeležen na nivou od 374,8 milijardi dinara i povećan je za trećinu u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći ukupan dobitak ostvarila su privredna društva u sektorima trgovine na veliko i malo, u prerađivačkoj industriji, rudarstvu, građevinarstvu i sektoru informisanja i komunikacija. Negativan neto rezultat zabeležio je jedino sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija i to u vrednosti od 42,6 milijardi dinara.

Foto: Adobe Stock

Velika privredna društva ostvarila su 52,7 odsto ukupnog dobitka privrede, u vrednosti od 455,8 miljardi dinara. Javna preduzeća su u 2022. godini nastavila da posluju s gubitkom iskazavši negativan neto rezultat u iznosu od 74,8 milijardi dinara, navela je APR u Izveštaju o poslovanju privrede za 2022. godinu.

Privredna društva u posmatranom periodu beleže rast finansijskih kapaciteta, koji je bio praćen uvećanjem kumuliranog gubitka i nešto slabijim finansijskim položajem, ocenjeno je u izveštaju.

Privredna društva su na kraju 2022. godine iskazala za 4,3 odsto veći ukupan gubitak, u iznosu od 3,9 biliona dinara, od čega je 1,63 biliona dinara gubitak iznad visine kapitala. Imajući u vidu da je kapital privrednih društava intenzivnije rastao, stopa izgubljenog kapitala je opala sa 34 odsto na 32,9 odsto.

Preko četvrtine ukupnog gubitka privrede kumulirao je sektor prerađivačke industrije, a prema vrednosti gubitaka ističu se i sektori trgovina na veliko i malo i snabdevanje električnom energijom, parom, gasom i klimatizacija.

Najveći rast gubitka (2,3 puta) zabeležio je sektor Stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, koji se posledično izdvaja i sa najvišom stopom izgubljenog kapitala od 76,3 odsto.

Javna preduzeća su iskazala ukupan gubitak od blizu 579 milijardi dinara, od kojih 60,8 milijardi dinara čini gubitak iznad visine kapitala, dok su privredna društva u stečaju i likvidaciji kumulirala preko trećine gubitka privrede u iznosu od 1,34 biliona dinara, odnosno nešto više od bilion dinara gubitka iznad
vrednosti kapitala, stoji u izveštaju APR.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...