Pešterskim tresetom uređeni neki od najvećih fudbalskih terena u našoj zemlji

Problemi sa izvozom uticali na slabije poslovanje firmi koje eksploatišu treset

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

24.4.2024 10:47 Autor: Milica Vojtek 3

Problemi sa izvozom uticali na slabije poslovanje firmi koje eksploatišu treset Problemi sa izvozom uticali na slabije poslovanje firmi koje eksploatišu treset
U Srbiji u delatnosti eksploatacije treseta posluje šest firmi. Ukupni prihodi dva najveća registrovana preduzeća – Pešterski treset production i Pešterski treset natural –... Problemi sa izvozom uticali na slabije poslovanje firmi koje eksploatišu treset

U Srbiji u delatnosti eksploatacije treseta posluje šest firmi. Ukupni prihodi dva najveća registrovana preduzeća – Pešterski treset production i Pešterski treset natural – iznosili su u 2022. godini skoro 60 miliona dinara (59.850.000).

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, dobit ove dve kompanije u 2022. godini iznosila je 6.152.000 dinara, dok je u 2021. godini iznosila 8.624.000 dinara. U pandemijskoj 2020. dobit je dostigla 4,3 miliona dinara (4.360.000), što ukazuje na očigledno promenljive okolnosti u ovom sektoru.

Pešterski treset production zabeležio je najveću dobit 2021. godine, kada je rezultat poslovanja bio 8.481.000 dinara, dok su godine pre i posle bile nešto slabije. U 2020. godini ova kompanija zabeležila je dobit od 6.181.000 dinara, a 2022. godine 6.029.000 dinara.

Firma Pešterski treset natural doo je u 2020. godini poslovala sa gubitkom od 1.821.000 dinara, da bi nakon toga ostvarivala dobit, i to – 2021. godine od 143.000 dinara, a 2022. godine 123.000 dinara.

Obe firme u analiziranom periodu imale su manje od desetoro zaposlenih.

Firma Pešterski treset production, prva rangirana u ovoj delatnosti, registrovana je 2015. godine u Tutinu i od tada svoje proizvode plasira u Srbiji, ali i u inostranstvu. Njihov treset koristi se za zasnivanje visoko kvalitetnih travnjaka – zelenih površina (fudbalski tereni, golf tereni, parkovi, dvorišta), proizvodnju jagodičastog voća, proizvodnju rasada i sadnog materijala u cvećarstvu, proizvodnju pečuraka – šampinjona prvenstveno kao pokrivka, povrtarsku proizvodnju, proizvodnju sadnog materijala – sadnica u voćarstvu i vinogradarstvu, proizvodnju sadnica listopadnog drveća i četinara, i kao prirodni oplemenjivač za sadnju oraha i lešnika.

Pešterskim tresetom uređeni su neki od najvećih fudbalskih terena u našoj zemlji poput terena u Kući fudbala u Staroj Pazovi, FK Partizan u Beogradu, FK Javor iz Ivanjice, FK Novi Pazar, FK Borac iz Čačka, FK Metalac Gornji Milanovac.

Najuspešnija preduzeća u delatnosti eksploatacija treseta
Ime ustanoveRezultat poslovanjaUkupni prihodi
Pešterski treset production doo6.029.00042.117.000
Pešterski treset natural doo123.00017.733.000
CompanyWall Finansijski Asistent *svi podaci su za 2022. godinu, u dinarima

Džemo Šahović, vlasnik kompanije Pešterski treset production d.o.o, kaže za Biznis. rs da su se od konkurencije izdvojili pre svega „brigom o kupcima i kvalitetom“, te da su im to i glavni prioriteti.

„Dobar kvalitet, poštovanje rokova isporuke i malo prilagođena cena čine da naše firme u svim delatnostima u kojima poslujemo u svojoj veličini budu među najboljima“, kaže Šahović.

On objašnjava da su spoljni uticaji prethodnih godina doprineli nešto slabijem poslovanju.

„Malo smo stali sa izvozom zbog rata u Ukrajini, ali nam je i zabrana plasiranja robe na Kosovo smanjila obim posla i prometa, to je veliko tržište za nas“, istakao je Šahović i dodao da veruje da njegova firma ima dobru perspektivu, kao i da se trenutno radi na digitalizaciji kompanije.

Inače, pešterski treset spada u najkvalitetnija prirodna organska i organo-mineralna đubriva, ne samo u Srbiji i Evropi već i u svetu. Koristi se kao organski oplemenjivač zemljišta i ima vrlo široku primenu. Nastao je pre više od hiljadu godina na Pešterskom polju, koje se prostire na teritoriji opština Tutin i Sjenica na nadmorskoj visini od 1.150 m.

Na ovom polju se nalaze sigurne, kvalitetne i dugotrajne zalihe treseta, a ovaj organski oplemenjivač zemljišta nastao je taloženjem i razlaganjem biljnih ostataka u uslovima veoma surove planinske klime, karakteristične za peštersku visoravan.

  • LENA

    24.4.2024 #1 Author

    Pešterski treset nije samo ključni resurs za poljoprivredu već i za sportske terene, što pokazuje njegovu široku primenu i važnost u različitim industrijama.

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2024 #2 Author

    Sigurno je kvalitetan

    Odgovori

  • Stasa

    28.4.2024 #3 Author

    Steta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...