Popust od šest procenata za one koji koriste ENP

Putarine u Srbiji skuplje za 14 odsto

AutomobiliSrbija

24.3.2023 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Putarine u Srbiji skuplje za 14 odsto Putarine u Srbiji skuplje za 14 odsto
Članovi Vlade Srbije doneli su rešenje da se izmeni Odluka o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta kojom... Putarine u Srbiji skuplje za 14 odsto

Članovi Vlade Srbije doneli su rešenje da se izmeni Odluka o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta kojom se definiše visina posebne naknade, odnosno putarina.

Tim izmenama, kako se navodi u saopštenju, povećava se putarina za 14 odsto onima koji naknadu za korišćenje auto-puta ne plaćaju putem uređaja za elektronsku naplatu putarine (ENP), dok će vozači koji koriste taj uređaj imati popust od šest procenata, pa će za njih povećanje putarine iznositi osam odsto.

Vlada je na sednici usvojila Zaključak kojim se usvajaju etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije, a cilj je uvođenje preventivnog mehanizma koji će omogućiti odgovoran razvoj te vrste inteligencije i načine verifikacije – da su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima.

Kako je naglašeno, etičnost i bezbednost u razvoju veštačke inteligencije potrebno je da se obezbedi najpre u pogledu zaštite podataka o ličnosti, zaštite diskriminacije prilikom primene mašinskog učenja i uspostavljanje odgovornog razvoja veštačke inteligencije u skladu sa internacionalnim etičkim principima.

Veštačka inteligencija se, kako piše, ne može posmatrati kao fenomen na regionalnom nivou, već u širem kontekstu sveta, koji se ubrzano menja i razvija i predstavlja sinergiju privrede i nauke, kako bi se adekvatno odgovorilo na nove i nepoznate izazove. Smernice su izrađene u skladu sa međunarodnim standardima kroz rad radne grupe eksperata iz privatnog, akademskog i nevladinog sektora, i nisu obavezujuće.

Doneta je i Odluka o obrazovanju Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDIJbP) u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Zadatak Radne grupe je da u saradnji sa OEBS i KDIJbP koordinira i prati sprovođenje preporuka iz izveštaja tih misija o proceni izbora i da aktivno sarađuje sa predstavnicima svih nadležnih organa, organizacija i međunarodnih institucija i tela koja u okviru različitih projekata učestvuju u procesu unapređenja izbornog procesa.

Na sednici je usvojen Zaključak o načinu finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2023. godini u cilju nastavka lečenja tih lica, odnosno započinjanja njihovog lečenja. Za ove namene opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 4,3 milijarde dinara, koja će biti upotrebljena za lekove pacijenata za koje Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Članovi Vlade doneli su Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda. Ovo je, kako je saopšteno, samo jedna u nizu mera koje se preduzimaju sa ciljem povećanja produktivnosti i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

Ove izmene omogućiće ostvarivanje ciljeva predviđenih Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja prehrambene industrije u Srbiji, a predloženim rešenjima biće obezbeđen ambijent za nastavak niza aktivnosti koje država preduzima u cilju omogućavanja bržeg privrednog rasta putem direktih ulaganja kojima se grade novi kapaciteti, otvaraju nova radna mesta, stiču nova znanja koja povoljno utiču na ravnomeran regionalni razvoj, ali i povećanje konkurentnosti privrede naše zemlje kroz povećanje izvoznih kapaciteta.

Unapređenje produktivnosti, i povećanje stepena dodate vrednosti, kao posledica investicija u postrojenja i opremu prehrambene industrije, doprineće, kako se navodi, i poboljšanju pozicioniranja na tržištu prehrambenih proizvoda u regionu i na tržištu Evropska unija.

 • ZVE84

  25.3.2023 #1 Author

  Povećanje 14%, a popust za korisnike ENP 6% pa će povećanje iznositi 8%… Kakva igra brojkama 😏

  Odgovori

  • VERA

   26.3.2023 #2 Author

   Upravo tako.Ko će da juri popust i ko ima vremena za to?

   Odgovori

 • TATJANA

  25.3.2023 #3 Author

  Usled povećanja svih cena, očekivalo se i ovo

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.3.2023 #4 Author

  Kap i sve,i putarina je dosla na red…

  Odgovori

 • Dea

  26.3.2023 #5 Author

  Boze dragi dokle

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  26.3.2023 #6 Author

  Da budem iskrena, ništa nivo.

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #7 Author

  Cudno bi bilo da je nesto jedtinije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...