Širi se krug potencijalnih kupaca na primarnom tržištu

Raiffeisen banka planira emisiju korporativnih obveznica vrednih šest milijardi dinara

BankeBerzaInvesticijeIzdvajamoSrbija

28.5.2024 15:16 Autor: Milica Rilak 0

Raiffeisen banka planira emisiju korporativnih obveznica vrednih šest milijardi dinara Raiffeisen banka planira emisiju korporativnih obveznica vrednih šest milijardi dinara
Komisija za hartije od vrednosti odobrila je Raiffeisen banci objavljivanje jedinstvenog prospekta radi javne ponude 300 komada dugoročnih dinarskih obveznica prve emisije, pojedinačne nominalne... Raiffeisen banka planira emisiju korporativnih obveznica vrednih šest milijardi dinara

Komisija za hartije od vrednosti odobrila je Raiffeisen banci objavljivanje jedinstvenog prospekta radi javne ponude 300 komada dugoročnih dinarskih obveznica prve emisije, pojedinačne nominalne vrednosti od 20 miliona dinara.

Ukupna vrednost emisije je šest milijardi dinara ili nešto više od 51 miliona evra, a biće uključene u trgovanje na regulisanom tržištu Beogradske berze. Glavni broker Momentum Securities Nenad Gujaničić u izjavi za Biznis.rs objašnjava da se na taj način širi krug potencijalnih kupaca obveznice na primarnom tržištu.

Kada je reč o obveznicama na Beogradskoj berzi, ponuda je prilično jednolična. Osim državnih, trenutno se na njoj nalaze samo korporativne obveznice Energoprojekta – ali za hartijama te kompanije nije zabeležena tražnja na sekundarnom trgovanju.

Na naše pitanje da li će ponuda Raiffeisen banke doprineti da se takva situacija promeni, Gujaničić odgovara da kotacija na sekundarnom tržištu ne znači i da će se tom hartijom intenzivno trgovati i da će ostvarivati solidne promete što bi, kako ističe, bio veliki plus za Beogradsku berzu.

„Neophodan uslov da sekundarno tržište bude likvidno i sa velikim prometima je najpre masovnost primarnog tržišta, a ne skoncentrisanost emisije u rukama nekolicine krupnih investitora. To, nažalost, nije samo slučaj sa ovakvim korporativnim obveznicama, već i sa emisijama državnih obveznica gde se veoma često na primarnom trištu pojavi tek par desetina učesnika. Tako je kod državnih obveznica sekundarno tržište gotovo u potpunosti međubankarsko, a verovatno će sličnu sudbinu imati i ova emisija obveznica Raiffeisen banke„, ocenio je Gujaničić za Biznis.rs.

Image by pch.vector on Freepik

Obveznica Raiffeisen banke nije prva takva hartija na domaćoj Berzi. Ta titula pripada Erste banci, koja je 2012. godine emitovala prvu korporativnu obveznicu u dinarima i ponudila je na domaćem tržištu kapitala. Societe Generale banka (koju je zvanično preuzela OTP banka 2019. godine) postala je prethodno prva komercijalna banka koja je emitovala dinarsku dugoročnu hartiju od vrednosti. Njena ponuda inicijalno je bila zatvorena, da bi se kasnije takođe našla na berzi.

Erste je emitovala drugu emisiju dinarskih obveznica 2019. godine, i to maksimalnog iznosa do 3,5 milijardi dinara i nominalne vrednosti 10.000 dinara, rokom dospeća od dve godine plus jedan dan i varijabilnom kamatnom stopom, koja je iznosila tromesečni BELIBOR plus jedan odsto.

Podsetimo i da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) bila prva međunarodna finansijska organizacija koja emitovala obveznicu u dinarima na domaćem tržištu, i to 2016. godine.

„Na osnovu emitovanih dinarskih obveznica EBRD će prikupiti 2,5 milijarde dinara koje će iskoristiti za odobravanje dinarskih kredita. To će domaćim zajmoprimcima omogućiti da se zadužuju bez straha od rizika promene deviznog kursa“, stajalo je u saopštenju povodom emisije.

Prve obveznice EBRD-a u srpskoj valuti izdate su sa rokom dospeća od tri godine i varijabilnom kamatnom stopom određenom kao tromesečni BELIBOR plus margina 0,4 procentna poena, a pokrovitelj emisije bila je upravo Raiffeisen banka Beograd, dok je Citigroup imao ulogu agenta emisije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.