Emisija dospeva na naplatu 29. januara 2027. godine

Država prodala obveznice u vrednosti od 54,7 miliona evra

Srbija

15.5.2024 14:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Država prodala obveznice u vrednosti od 54,7 miliona evra Država prodala obveznice u vrednosti od 54,7 miliona evra
Uprava za javni dug danas je na aukciji ponudila deo emisije trogodišnjih državnih obveznica denominovanih u evrima, koja je prvi put emitovana 25. januara... Država prodala obveznice u vrednosti od 54,7 miliona evra

Uprava za javni dug danas je na aukciji ponudila deo emisije trogodišnjih državnih obveznica denominovanih u evrima, koja je prvi put emitovana 25. januara ove godine. Obim aukcije iznosio je 83,9 miliona evra sa kuponskom stopom od 4,25 odsto.

Ukupan obim tražnje na aukciji iznosio je 54,73 miliona evra, a je u toj vrednosti i realizovano ukupno 54.733 komada državnih obveznica.

Državne obveznice su prodate po stopi prinosa od četiri odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 29. januara 2027. godine. Isplata kupona u iznosu od 4,25 odsto vršiće se godišnje i to svakog 29. januara do datuma dospeća, saopštila je Uprava za javni dug.

Država je, inače, planirala da se tokom aprila i maja putem obveznica zaduži za ukupno 150 miliona evra, ali se posle današnje aukcije ispostavilo da će taj iznos ipak biti niži.

Na aukciji 9. aprila su, naime, prodate obveznice vredne 66,2 miliona evra dok je danas plasirano 54,7 miiliona evra, što znači da se tokom drugog kvartala ovaj vid državnog duga povećao za 121 milion evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.