Razmatra se otvaranje novog površinskog kopa lignita

Raspisan tender za geološke istražne radove na zapadnom polju Kostolac

BiznisInfrastrukturaSrbija

2.11.2022 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raspisan tender za geološke istražne radove na zapadnom polju Kostolac Raspisan tender za geološke istražne radove na zapadnom polju Kostolac
Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za geološke istražne radove na zapadnom polju Kostolac, a u prvoj fazi rada novog kopa u planu je vađenje... Raspisan tender za geološke istražne radove na zapadnom polju Kostolac

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za geološke istražne radove na zapadnom polju Kostolac, a u prvoj fazi rada novog kopa u planu je vađenje 3.000.000 tona lignita godišnje za obrenovačke termoelektrane, a kasnije i za tri kostolačka termobloka, objavila je eKapija.

Na tom ležištu potvrđene su rezerve lignita od oko 280 miliona tona, a ranije je raspisan i tender za izradu Glavnog rudarskog projekta.

Cilj ovih istraživanja je da se stvore neophodni uslovi za izradu novog elaborata o resursima i rezervama uglja koji će poslužiti za izradu rudarske projektne i investicione dokumentacije za dalji rad na otvaranju površinskog kopa, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ukupno je projektovano je 89 istražnih bušotina za istraživanje ležišta mineralnih sirovina.

Prve 42 bušotine bušiće se tokom druge godine istraživanja (3.890 m), u južnoj i istočnoj obodnoj zoni projektovanog površinskog kopa, u cilju pripreme za početak rudarskih radova na kopu, dok će se narednih 47 bušotina bušiti u trećoj godini istraživanja.

Kako je navedeno u specifikaciji posla, u atarima sela Dubravica, Batovac, Ostrovo i Petka već je izbušeno 411 bušotina, u periodu od 1942. do kraja 2018. godine i tada je registrovano prisustvo tri ugljena sloja, od kojih su prva dva interesantni za eksploataciju.

Urađen je Elaborat o rezervama uglja na ležištu 2013. godine, nakon čega je usledilo 165 dodatnih bušotina, u izabranim najpovoljnijim delovima ležišta, i dobijeni su povoljni rezultati u selima Dubravica i Ostrovo.

Stoga su, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, u toku razmatranja za moguće otvaranje novog površinskog kopa pod nazivom Zapadni Kostolac.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...