Centralna banka pauzira treći mesec zaredom

Referentna kamata ostala nepromenjena na 6,5 odsto, NBS čeka efekte donetih mera

BankePoslovanjeSrbija

6.10.2023 12:14 Autor: Marko Andrejić 9

Referentna kamata ostala nepromenjena na 6,5 odsto, NBS čeka efekte donetih mera Referentna kamata ostala nepromenjena na 6,5 odsto, NBS čeka efekte donetih mera
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži nepromenjenu na nivou od 6,5 odsto. Na nepromenjenim nivoima zadržane... Referentna kamata ostala nepromenjena na 6,5 odsto, NBS čeka efekte donetih mera

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži nepromenjenu na nivou od 6,5 odsto. Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

U zvaničnom saopštenju iz Kabineta guvernera NBS navodi se da je odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja u horizontu monetarne politike.

Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta – kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera. Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike“, ističu iz centralne banke.

Izvršni odbor je imao u vidu da se ukupna inflacija smanjuje u međunarodnom okruženju, mada skorašnji rast cena energenata i povišeni troškovi zarada i dalje zahtevaju opreznost centralnih banaka u mnogim zemljama. U zoni evra, našem najznačajnijem trgovinskom partneru, ukupna inflacija na međugodišnjem nivou u septembru je dodatno smanjena, pri čemu je opala i bazna inflacija. Dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka očekuje se u ostatku ove godine i u 2024, ali će inflacija ostati iznad cilja centralnih banaka u mnogim zemljama. Zbog toga je Evropska centralna banka odlučila da u septembru dodatno zaoštri monetarne uslove povećanjem svojih osnovnih kamatnih stopa za po 25 baznih poena, uz ocenu da će njene buduće odluke i dalje zavisiti od podataka koji budu pristizali. Sličan stav u pogledu monetarne politike ima i Sistem federalnih rezervi, koji je u septembru ipak zadržao svoje kamatne stope na nepromenjenom nivou.

Kada je reč o svetskim cenama energenata, na opreznost upućuju i dalje prisutne geopolitičke tenzije i nedavni rast cene sirove nafte, koji je pre svega posledica odluke zemalja OPEC+ da se produži ograničenje ponude do kraja godine, ali i rastuće tražnje za naftom. Rastu i cene prirodnog gasa, s obzirom na to da se približava zimska grejna sezona i da je smanjena proizvodnja u Australiji i Norveškoj. Ipak, procenjuje se da ostvareni rast svetskih cena energenata neće imati veći negativan efekat na inflaciju u Srbiji i neće ugroziti njenu opadajuću putanju“, napominju iz NBS.

Image by pressfoto on Freepik

Putanja međugodišnje inflacije u Srbiji je opadajuća od aprila, pri čemu je u avgustu bila i nešto niža od aktuelne srednjoročne projekcije i iznosila je 11,5 odsto. Usporavanje inflacije je rezultat usporavanja rasta cena hrane i cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), čiji se međugodišnji rast od juna kreće na jednocifrenom nivou i u avgustu je iznosio 9,1 procenat.

Izvršni odbor očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, smanjujući se prosečno mesečno za oko jedan procentni poen, tako da bi krajem godine trebalo da iznosi oko osam odsto. Na ovakvo kretanje inflacije uticaće i slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, kao i izlazak iz međugodišnjeg obračuna inflacije poskupljenja hrane i energenata iz druge polovine 2022. godine. Opadajućoj putanji inflacije u narednom periodu i njenom povratku u granice cilja u drugom tromesečju 2024. doprineće i efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja“, ocenjuje se u saopštenju centralne banke.

Kretanje pokazatelja dostupnih na mesečnom nivou ukazuje na to da se dinamika privrednog rasta u trećem tromesečju dodatno ubrzava i da je povoljnija od očekivanja iznetih u avgustovskoj projekciji Narodne banke Srbije, prema kojoj se u 2023. očekivao rast bruto domaćeg proizvoda u rasponu od dva do tri odsto, ali najverovatnije bliže donjoj granici.

Uprkos smanjenoj eksternoj tražnji, pre svega iz zone evra, povoljnija kretanja od očekivanih ostvaruju se pre svega u prerađivačkoj industriji, čemu doprinose investicije iz prethodnog perioda i rast domaće tražnje. Pored toga, podaci o procenjenoj proizvodnji glavnih poljoprivrednih kultura ukazuju na to da će ovogodišnja sezona najverovatnije biti iznad prosečne, tj. iznad očekivanja Narodne banke Srbije.

U nastavku godine očekuje se pozitivan doprinos od građevinarstva, kao rezultat nastavka realizacije infrastrukturnih projekata, i od uslužnih sektora, čemu treba da doprinese dalji rast zaposlenosti i zarada, pre svega u privatnom sektoru. Ipak, prema procenama Narodne banke Srbije, domaća tražnja će rasti sporije od ukupnog bruto domaćeg proizvoda i po tom osnovu ne očekuju se veći inflatorni pritisci.

„Narodna banka Srbije će nastaviti da prati i analizira kretanje ključnih faktora inflacije iz domaćeg i međunarodnog okruženja i da donosi odluke u zavisnosti od projektovanog kretanja inflacije. Istovremeno, vodiće računa i o održavanju finansijske stabilnosti i obezbeđenju podrške kontinuiranom privrednom rastu, daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu“, navode iz NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. novembra.

 • tamara71

  6.10.2023 #1 Author

  Gotovi su sa podizanjem, uskoro opet na nulu

  Odgovori

 • Jj992

  6.10.2023 #2 Author

  Pa sad ceka.. s obzirom na cene, trebace vremena da se sve unormali- ako se unormali…

  Odgovori

 • BLIZANAC

  7.10.2023 #3 Author

  Mere će tek pokazati da li su efektivne ili ne

  Odgovori

 • ELLA

  8.10.2023 #4 Author

  Kad krene da opada dobit bankama to je znak da se spuste kamate. NE mogu ni oni doveka da otimaju

  Odgovori

 • ŽIZI

  8.10.2023 #6 Author

  Dokle god kamate ne rastu sve je ok

  Odgovori

 • BIJUTI27

  8.10.2023 #7 Author

  Nikome nije do zore gorela da otima

  Odgovori

 • DUCA

  8.10.2023 #8 Author

  Videćemo koliko će to trajati.

  Odgovori

 • mile

  8.10.2023 #9 Author

  Banke imam utisak sve mogu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...