Ukupno 1,3 miliona zahteva za upis nekretnine u evidenciju

RGZ: Upis starih isprava u katastar tražilo četiri puta više korisnika

SrbijaU fokusu

5.1.2024 13:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

RGZ: Upis starih isprava u katastar tražilo četiri puta više korisnika RGZ: Upis starih isprava u katastar tražilo četiri puta više korisnika
Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio su da je od početka primene novog sistema upisa starih isprava u katastar, koji je na snazi od 4.... RGZ: Upis starih isprava u katastar tražilo četiri puta više korisnika

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio su da je od početka primene novog sistema upisa starih isprava u katastar, koji je na snazi od 4. novembra 2023. godine, advokati podneli čak 14.347 zahteva ili oko četiri puta više nego u istom periodu prošle godine,.

Iz RGZ podsećaju da je katastar tada prešao na potpuno digitalno podnošenje zahteva preko profesionalnih korisnika (advokata) i ocenjuju da je na taj način „zaokružena profesionalizacija i digitalizacija katastra i demontiran stari koruptivni sistem“.

U saopštenju RGZ stoji i da je više od 55 odsto pristiglih zahteva podneto van uobičajenog radnog vremena i tokom vikenda, što, kako ističu, „pokazuje da je novi sistem upisa starih isprava u katastar u skladu sa potrebama i navikama građana“.

Naglasili su da od početka primene novog sistema, nije bilo ni jednog tehničkog problema niti prigovora kako od strane advokata tako ni od strane građana „što pokazuje da je sistem pouzdan, jednostavan, intuitivan i potreban“.

„Zahvaljujući novim zakonskim rešenjima, broj advokata profesionalnih korisnika katastra je povećan za čak 1.150 advokata i danas iznosi ukupno 4.511 dok broj geodetskih organizacija iznosi 681. To znači da umesto 170 fizičkih šaltera, građani sada imaju preko 5.000 elektronskih šaltera koji rade 24 časa dnevno, 365 dana u godini i gde dobijaju kvalitetnu uslugu čime rešavaju svoje probleme vezane za nepokretnosti koje nisu bile upisane decenijama, umesto dosadašnjeg traženja navodnih ‘veza’ i ‘kombinacija’„, poručili su iz RGZ.

Naveli su i da se tokom prethodna dva meseca potvrdilo da se usluge advokata nisu naplaćivale „kako su zlonamerni pojedinci plasirali u medijima pokušavajući da izazovu nezadovoljstvo građana“, već da je tržište formiralo drugačije cene prilagođene realnosti.

Smatraju i da je njihova kampanja da je imovina sigurna i da „vredi više ako se u katastar nepokretnosti upiše“ bila uspešna, pošto je broj zahteva za upis u 2023. godini povećan za čak 30 odsto u odnosu na 2022. godinu i iznosi ukupno 1.305.331.

„Novi sistem, iako kritikovan od pojedinaca, je uspeo da demontira stari koruptivni model koji je ograničavao brzinu i efikasnost upisa starih isprava u katastar, a na zadovoljstvo građana Srbije“, zaključili su iz RGZ u saopštenju.

  • sava

    30.1.2024 #1 Author

    Predala.sam u novembru dokumenta za uknjizbu, preko advokata. Naplatio mi je oko 200 evra. Resenje jos cekam, onda sledi taksa. Imam i neku zemlju za konverziju, znaci jos 200e. Dala sam ove godine i novac notaru za ostavinsku. Imam jos pravnih poslova i realno, mnogo toga sam mogla sama, imam uredne papire, ali za svaku pojedinacnu pravnu radnju sad placam min po 200 evra. Radim za minimalac. Nije tacno da.su cene snizene. Placam ono sto nisam motala i to ne malo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...