Najveće izvozno tržište za domaći proizvod je Rusija

Rod jabuka veći od prošlogodišnjeg, ali se broj zasada konstantno smanjuje

AgrobiznisSrbijaU fokusu

29.9.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rod jabuka veći od prošlogodišnjeg, ali se broj zasada konstantno smanjuje Rod jabuka veći od prošlogodišnjeg, ali se broj zasada konstantno smanjuje
Ovogodišnji rod jabuka, prema prvim procenama, biće veći nego prošle sezone a očekuje se i bolji kvalitet u odnosu na 2022. Ovo su podaci... Rod jabuka veći od prošlogodišnjeg, ali se broj zasada konstantno smanjuje

Ovogodišnji rod jabuka, prema prvim procenama, biće veći nego prošle sezone a očekuje se i bolji kvalitet u odnosu na 2022.

Ovo su podaci asocijacije „Serbia does apples” koja je nedavno objavila da će naša zemlja raspolagati sa 500.000 tona voća, čiji je izvoz prošle godine bio vredan oko 85 miliona evra.

Predsednik ove asocijacije Gojko Zagorac rekao je za novosadski Dnevnik da se rod vratio na oko pola miliona tona jabuka. Prema njihovim podacima u Evropi se godišnje proizvede 11 do 12 miliona tona jabuka, Poljska je tradicionalno najveći proizvođač sa oko 3,5 do četiti miliona tona.

Zagorac je naglasio da je tradicionalno naše najveće izvozno tržište Ruska Federacija, mada se izvoz i tamo iz sezone u sezonu smanjuje. Sa druge strane, imamo rast izvoza na tržišta Bliskog i Dalekog istoka. Prošle godine, oko 60 odsto izvoza otišlo je ka potrošačima u Rusiji, 21 procenat u zemlje Bliskog istoka, 12 odsto u Evropu i pet procenata na Daleki istok, piše Politika.

Foto: Pixabay.com

Naveo je da je naš izvoz prošle sezone (avgust 2022 – jul 2023) bio manji u odnosu na sezonu 2021–2022. za nekih 50.000 tona usled manjeg roda jabuke 2022. U sezoni 2022–2023. ukupno smo prodali jabuka na inostrana tržišta oko 105.000 tona ili 85 miliona evra. Naglasio je da je teško proceniti koliko sada ima aktivnih hektara pod ovim voćem jer se niko time ne bavi, ali ono što se sigurno zna jeste da je broj hektara počeo da se smanjuje iz godine u godinu.

O ceni, kako je dodao, još je rano govoriti, ali je naveo da jabuke vrede oko 0,45 do 0,50 evra po kilogramu, kada se uključe troškovi proizvodnje, skladištenja, pakovanja…

U Evropskoj uniji rod jabuka biće na nivou prošlogodišnjeg ili za nekoliko procenata niži, pišu evropski mediji.

Profesor Zoran Keserović, jedan od vodećih domaćih stručnjaka za voćarstvo rekao je nedavno za Politiku da je u zasadima bilo dosta problema ove sezone, od izmrzavanja do pojave čađave krastavosti na mnogim plantažama što će sigurno dovesti i do pada kvaliteta jabuka.

  • BAĆA

    30.9.2023 #1 Author

    Zato su cene jako skocile

    Odgovori

  • SHALIMAR

    30.9.2023 #2 Author

    Pad kvaliteta i manja cena automatski…

    Odgovori

  • MAJA

    1.10.2023 #3 Author

    Jabuka ima dobar rod, logično da cena treba biti niža za nase trziste

    Odgovori

  • REA

    1.10.2023 #4 Author

    Ne znam ni sa jabukama sta se vise desava,kupis stoji mesec dana i ne promeni se

    Odgovori

  • Anonimni

    1.10.2023 #5 Author

    Rusija je uvek za nas bila najveće izvozno tržište jabuka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...