U poslednjem tromesečju 2023. rast cena oko osam procenata

RZS: Inflacija ove godine oko 12,6 odsto, u prvom kvartalu 2024. prognozira se 5,3 odsto

AnalizaPoslovanjeSrbija

21.12.2023 12:12 Autor: Milica Rilak 9

RZS: Inflacija ove godine oko 12,6 odsto, u prvom kvartalu 2024. prognozira se 5,3 odsto RZS: Inflacija ove godine oko 12,6 odsto, u prvom kvartalu 2024. prognozira se 5,3 odsto
Očekuje se da će inflacija potrošačkih cena u četvrtom tromesečju ove godine iznositi oko osam odsto, a za celu 2023. godinu oko 12,6 odsto,... RZS: Inflacija ove godine oko 12,6 odsto, u prvom kvartalu 2024. prognozira se 5,3 odsto

Očekuje se da će inflacija potrošačkih cena u četvrtom tromesečju ove godine iznositi oko osam odsto, a za celu 2023. godinu oko 12,6 odsto, objavio je u sredu Republički zavod za statistiku (RZS).

Na osnovu modela vodećeg indikatora potrošačkih cena (IPC RZS) prognoziran je međugodišnji rast cena u prvom kvartalu 2024. godine od oko 5,3 odsto.

U analizi objavljenoj u okviru publikacije „Trendovi“ stručnjaci RZS ocenili su da će četiri najvažnija događaja iz ove godine uticati i na potrošačke cene u prvom tromesečju 2024. godine, a to su – akcija „Bolja cena“, rast akciza, poskupljenje struje i gasa od novembra, kao i pad cene sirove nafte tipa Brent.

Kada je reč o akciji maloprodajnih lanaca i Vlade Srbije „Bolja cena“ od oktobra 2023. godine, iz RZS ističu da rezultati „jasno ukazuju“ da je ova grupa proizvoda znatno usporila rast inflacije u poslednjem kvartalu ove godine, a pre svega preko proizvoda iz grupe „hrana i bezalkoholna pića“.

„Hrana i bezalkoholna pića su grupa proizvoda koji bi, prema proceni, trebalo da imaju međugodišnji rast cena od oko 9,3 odsto, odnosno učešće u stopi rasta IPC od 36,4 odsto, a u prvom kvartalu 2024. godine prognoziran je rast cena ove grupe proizvoda od 4,7 odsto“, navedeno je u analizi u okviru „Trendova“.

Izvor: RZS, Trendovi Q3, 2023.

Kada je reč o rastu akciza, iz RZS podsećaju da je njihova stopa od oktobra porasla na osam odsto na cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu, uz rast svih ostalih troškova.

„Procenjuje se da će međugodišnji rast cena alkoholnih pića, cigareta i duvanskih proizvoda u poslednjem kvartalu 2023. biti oko devet odsto, sa učešćem u godišnjoj stopi rasta ukupnih potrošačkih cena sa oko 7,6 odsto. Takođe, prognozira se da će dodatnim uvećanjem cena alkoholnih pića i duvana usled redovnog rasta akciza od 1. januara 2024. (kada se uz akcizu zaračunava i inflacija troškova proizvođača duvana iz 2023. godine) godišnja stopa rasta cena alkoholnih pića i duvanskih proizvoda u prvom kvartalu 2024. iznositi oko 6,8 odsto„, stoji u prognozama RZS.

Izvor: RZS, Trendovi Q3, 2023.

Cene električne energije za domaćinstva i gasa porasle su za 7,3 odsto i 9,4 odsto respektivno, u novembru u odnosu na oktobar.

„Procenjuje se da će godišnja stopa poskupljenja struje za domaćinstva u poslednjem tromesečju 2023. biti oko 20 odsto, uvećavajući godišnju stopu ukupnih potrošačkih cena u tom periodu za oko jedan procentni poen i učestvujući u međugodišnjoj stopi rasta IPC sa 12,9 odsto. Uzimajući u obzir da nije predviđen dalji rast cene struje, očekuje se da će u prvom kvartalu 2024. cena električne energije za domaćinstva biti veća za oko 15 odsto u odnosu na cenu iz istog perioda ove godine„, prognoziraju analitičari RZS.

Očekuje se, takođe, da će pad cene sirove nafte tipa Brent na svetskom tržištu u decembru u odnosu na oktobar iznositi oko 17 odsto. Zajedno sa rastom akciza na gorivo od osam odsto rezultat će, prema proceni RZS, biti međugodišnji pad cene goriva u Srbiji za oko -0,2 odsto u poslednjem kvartalu ove godine.

„Kada se uzmu u obzir sve navedene okolnosti, analiza i prognoza trendova cene kretanja na tržištu naftnih derivata u Srbiji, na osnovu modela goriva (IPC-G RZS), očekuje se da će prosečna cena goriva u prvom kvartalu 2024. biti viša za oko 5,2 odsto u odnosu na isti period 2023. godine„, očekuju stručnjaci RZS.

Kako je akcija „Bolja cena“ usporila inflaciju za 1,9 procentnih poena?

U RZS-u navode da je obavljeno istraživanje o merenju uticaja izabranih proizvoda „Bolja cena“ na ukupne potrošačke cene, ali da metodologija prikupljanja mesečnih podataka o cenama nije nužno obuhvatala samo proizvode pod oznakom „Bolja cena“ već da, usled reprezentativnosti uzorka, obuhvat čine svi proizvodi drugih proizvođača i marki koji su i dosad bili predmet praćenja.

„Stoga, iako korpa ‘Bolja cena’ nije bila predmet uzoračkog obuhvata u celosti, analiza je pokazala značajan uticaj te korpe na ukupne potrošačke cene i to, pre svega, usled pojave efekta supstitucije dobara od strane potrošača“, ukazali su analitičari RZS.

„Akcija ‘Bolja cena’ dovela je do toga da se cene proizvoda iz iste grupe, ali druge robne marke, u proseku zaustave ili čak neznatno snize kako bi ti proizvodi mogli ostati konkurentni u očima racionalnog potrošača. Na osnovu izračunatog koeficijenta elastičnosti uticaja antiiflacione korpe ‘Bolja cena’ zaključuje se da je ona, preko efekta supstitucije dobara, usporila rast međugodišnje stope inflacije u periodu oktobar-novembar 2023. u poređenju sa septembrom 2023. u proseku za oko 18,1 odsto, odnosno za 1,9 procentnih poena“, navedeno je u „Trendovima“ RZS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.