Preduzeća iz lanaca snabdevanja EU moraju da poštuju nova pravila

Servis PKS za informisanje domaćih kompanija koje posluju u Nemačkoj

EUPoslovanjePreduzetnikSrbija

25.4.2023 12:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Servis PKS za informisanje domaćih kompanija koje posluju u Nemačkoj Servis PKS za informisanje domaćih kompanija koje posluju u Nemačkoj
Kompanijama u Srbiji na raspolaganju je nova usluga Privredne komore Srbije (PKS) Responsible Business Hub (RBH), servisni centar gde će sve firme koje su... Servis PKS za informisanje domaćih kompanija koje posluju u Nemačkoj

Kompanijama u Srbiji na raspolaganju je nova usluga Privredne komore Srbije (PKS) Responsible Business Hub (RBH), servisni centar gde će sve firme koje su deo nemačkih i globalnih lanaca dobavljača i one koje to tek planiraju da postanu, dobiti važne informacije o primeni novog zakona o dobavljačkim lancima u Nemačkoj i EU.

Prema nemačkom zakonu o obaveznim proverama (Due Dilligence) u lancima snabdevanja, koji je počeo da se primenjuje 1. januara 2023. godine, domaće kompanije koje su u lancima dobavljača nemačkih kompanija dužne su da ispune zahteve na polju zaštite ljudskih prava, prava radnika i ekologije.

Procenjuje se da nova pravila utiču na poslovanje oko 3.000 kompanija iz Srbije.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović istakao je da je podrška kompanijama u ispunjenju i primeni propisa, jedna od ključnih ekonomskih tema kojima će se hab baviti.

„To je veoma važno za konkurentnost naših firmi i stabilno poslovanje. Zadatak haba i PKS je da bude snažna podrška privredi da se što bolje prilagodi novinama i uskladi svoje poslovanje zasnovano na poštovanju ljudskih prava i zaštiti životne sredine. Za uspešno funkcionisanje neophodna nam je podrška svih aktera, poslovnih asocijacija, nadležnh institucija, civilnog sektora“, rekao je Vesović na promociji ove usluge u PKS.

Aktivnosti RBH obuhvatiće stvaranje mreže strateških partnera i konsultanata, a PKS će organizovati edukacije i konsultacije usmerene na podizanje svesti i podsticanje dijaloga između zainteresovanih strana o nemačkom zakonu u lancu snabdevanja i EU regulativi.

Ovaj nemački zakon je uvod u evropsku direktivu čije se uvođenje tek očekuje. Ona će biti i stroža i obuhvataće više propisa i zahteva nego sam nemački zakon.

Ove godine, propis se odnosi na kompanije koje su registrovane u Nemačkoj, a posredno i na direktne i indirektne dobavljače u njihovim lancima snabdevanja.

Zahtevi koji se postavljaju pred dobavljače odnose se na zabranu dečjeg rada, zabranu prinudnog rada i diskriminacije, pravo na mogućnost udruživanja i primerenu zaradu, zabranu protivpravnog oduzimanja zemljišta, kao i zabranu zloupotrebe privatnog obezbeđenja.

U oblasti zaštite životne sredine zakon propisuje poštovanje tri međunarodne konvencije: upotrebu žive u skladu sa međunarodnom konvencijom u Minamati, primenu Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama i primenu Bazelske konvencije o prekograničnom kretanju opasnih otpada i njihovom odlaganju.

Zakon se odnosi na privredna društva koja imaju sedište ili ogranak u Nemačkoj i koja zapošljavaju više od 3.000 radnika u Nemačkoj, a od 1. januara 2024. se važenje zakona proširuje na sva privredna društva koja u toj državi zapošljavaju više od 1.000 radnika.

Prvi deo 2023. godine će nemačke kompanije iskoristiti da prilagode svoje procedure, a za domaće kompanije se očekuje da će u drugoj polovini ove godine dobiti od svojih nemačkih partnera zahteve koje treba da ispune shodno odredbama ovog akta.

Razvoj RBH servisa PKS podržala je Nemačka razvojna saradnja, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Inicijativa za globalnu solidarnost“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...