ponovno otvaranje kineskog tržišta se pozitivno odražava

Porastao poslovni optimizam u Nemačkoj, ali ostaju izazovi

EUVesti

24.4.2023 16:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Porastao poslovni optimizam u Nemačkoj, ali ostaju izazovi Porastao poslovni optimizam u Nemačkoj, ali ostaju izazovi
Ključni indeks optimizma poslovne zajednice u Nemačkoj je porastao u aprilu, sedmog uzastopnog meseca, uz niže cene gasa i ponovno otvaranja kineske privrede posle... Porastao poslovni optimizam u Nemačkoj, ali ostaju izazovi

Ključni indeks optimizma poslovne zajednice u Nemačkoj je porastao u aprilu, sedmog uzastopnog meseca, uz niže cene gasa i ponovno otvaranja kineske privrede posle restrikcija zbog epidemije izazvane virusom Covid-19.

Indeks poverenja Instituta IFO u Minhenu, utvrđen anketom 9.000 firmi iz raznih sektora privrede,   porastao je sa 93,2 u martu na 93,6 u aprilu.

Analitičari su danas rekli da je taj porast pozitivan, ali da nije izbrisao izazove najveće evropske privrede koja se bori da ne zapadne u recesiju.

Potrošači se i dalje uzdržavaju zbog jake inflacije i skupih energenata uprkos novim izvorima gasa otkako je Rusija prekinula većinu isporuka Evropi posle početka svoje invazije na Ukrajinu, prenosi Beta.

„Gledajući dalje od prvog kvartala i posebno u drugu polovinu godine, nemačka privreda će nastaviti svoje ‘flertovanje’ sa recesijom“, rekao je u analizi Karsten Brzeski (Carsten Brzeski), iz ING banke.

Međunarodni monetarni fond predviđa pad BDP-a Nemačke od 0,1 odsto ove godine.

U Kini, glavnom tržištu za nemačke kompanije, obustavljanje drastičnih sanitarnih ograničenja kojih je bilo da bi se zaustavilo širenje korona virusa podstakao je kraktoročni oporavak industrije, napisao je Brzeski.

On je dodao da bi podaci o rastu privrede Nemake u prvom kvartalu mogli biti pozitivni, a očekuju se u petak.

Ali, on smatra da, kada se zaostatak bude nadoknadio, oporavak bi mogao da „izgubi dah“ jer se nemačka privreda suočava s dugoročnim opterećenjem zbog rata u Ukrajini i prelaska s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

  • MAJA

    25.4.2023 #1 Author

    Ja mislim da bi Nemci se pre smrzavati, samo da ne potroše više para a kod nas široko, troši se

    Odgovori

  • SHALIMAR

    25.4.2023 #2 Author

    Samo je pitanje dokle ce optimizam trajati..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...