Kakve će biti rate kredita u drugoj polovini 2023.

Šestomesečni euribor porastao više od jednog procenta, čeka se nova odluka ECB

BankeInvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbija

12.6.2023 08:01 Autor: Marko Andrejić 11

Šestomesečni euribor porastao više od jednog procenta, čeka se nova odluka ECB Šestomesečni euribor porastao više od jednog procenta, čeka se nova odluka ECB
Kraj juna sledeći je termin koji nestrpljivo očekuju svi građani koji imaju dugoročne kredite sa promenljivom kamatnom stopom koja uključuje tromesečni ili šestomesečni euribor.... Šestomesečni euribor porastao više od jednog procenta, čeka se nova odluka ECB

Kraj juna sledeći je termin koji nestrpljivo očekuju svi građani koji imaju dugoročne kredite sa promenljivom kamatnom stopom koja uključuje tromesečni ili šestomesečni euribor. Naime, vrednost ove kamate na dan 30. juna biće korišćena za obračun narednih rata kredita – julske, avgustovske i septembarske za zajmove sa tromesečnim euriborom (3M), odnosno sledećih šest rata za kredite sa šestomesečnim euriborom (6M).

Trenutna vrednost 3M euribora je 3,469 odsto, što je skoro pola procenta više u odnosu na prethodni obračunski period 31. marta (3,038 odsto). Šestomesečni euribor je na nivou od 3,762 odsto, što je rast veći od jednog procenta u odnosu na kraj prošle godine, kada su poslednji put obračunavane rate ovih kredita (2,693 odsto).

Ekonomisti i analitičari smatraju da će Evropska centralna banka (ECB) najverovatnije nastaviti da povećava ključne kamatne stope na svojim sastancima u junu i julu, što će uticati i na dodatno poskupljenje kredita, odnosno rast mesečnih rata, jer će doneti skok kamate po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuju novac – euribora (Euro Interbank Offered Rate).

Konkretno, tromesečni euribor je poslednjeg radnog dana prošle godine vredeo 2,132 odsto, na kraju marta 3,038 odsto, a 9. juna 3,469 odsto. U prevodu – ako vam kamata na kredit iznosi tri odsto plus 3M euribor, ona je sa 5,132 odsto u januaru skočila na 6,469 odsto sredinom juna.

Što se tiče šestomesečnog euribora, čija se vrednost za korisnike kredita obračunava dva puta godišnje – krajem juna i krajem decembra – ona je od 2,693 odsto na kraju 2022. godine stigla do 3,762 odsto početkom juna. Tako je kamata od tri odsto plus 6M euribor porasla sa 5,693 odsto na ukupno 6,762 procenta.

Kretanje 6M euribora od 9. decembra 2022. do 9. juna 2023. godine / Izvor: euribor-rates.eu

U prethodnih godinu i po dana mesečne rate kredita su rasle od desetak, pa do više od 50 evra. Bankari podsećaju da svaka računica zavisi od konkretnog zajma, a to znači od visine kredita, ukupne kamate i varijabilnog dela, roka otplate, već otplaćenog dela… Što je kredit u kasnijoj fazi manji je udeo kamate u mesečnoj rati, pa korisnici mogu očekivati i manje povećanje prilikom skoka euribora.

Inače, od pet najvećih banaka u Srbiji, tri banke svoje promenljive kamate vezuju za tromesečni euribor, a ostale dve za šestomesečni. To znači da se rate kredita usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra (u prvom slučaju), odnosno 30. juna i 31. decembra (u drugom).

Takođe, postoji i bar jedna banka na srpskom tržištu koja svoje varijabilne kamate vezuje za jednomesečni euribor (1M). Ona svakog meseca šalje novi obračun rate svojim klijentima.

Kretanje 3M euribora od 9. decembra 2022. do 9. juna 2023. godine / Izvor: euribor-rates.eu

I Narodna banka Srbije nastavlja da povećava referentnu kamatu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je prošle nedelje referentnu kamatnu stopu za novih 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto, čime je nastavio zaoštravanje monetarne politike posle prošlomesečne pauze. Povećana je i stopa na depozitne olakšice, na pet odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,5 procenata. Tako su uz kredite indeksirane u evrima poskupeli i dinarski zajmovi.

U saopštenju iz kabineta guvernera NBS istaknuto je da je pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor procenio da je još uvek potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije.

“Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamate na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope”, ocenjeno je iz centralne banke.

Prema aktuelnoj projekciji, Izvršni odbor NBS očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine. Ulazak inflacije u granice cilja od tri plus/minus 1,5 odsto očekuje se sredinom 2024. godine.

Američke Federalne rezerve o daljem pravcu monetarne politike i eventualnom nastavku povećanja kamata odlučuju na sastanku koji se održava u utorak i sredu (13. i 14. juna), dok Evropska centralna banka svoj sastanak ima u četvrtak, 15. juna.

Stručnjaci sa kojima je razgovarao Biznis.rs većinom ocenjuju da bi Fed ovog meseca mogao da napravi pauzu i zadrži ključne kamate na istom nivou, dok će ECB najverovatnije nastaviti sa podizanjem kamate za 25 baznih poena.

  • MAJA

    12.6.2023 #1 Author

    Ne zna se sta je gore da li fiksna ili varijabilna kamata

    Odgovori

  • mile

    12.6.2023 #2 Author

    Pa ovo je bas mnogo …

    Odgovori

  • IVAN12

    12.6.2023 #3 Author

    Au dal je moguce?

    Odgovori

  • IVAN12

    12.6.2023 #4 Author

    Mnogo mnogo bas

    Odgovori

  • AJA

    12.6.2023 #5 Author

    Bas je porastao..covek vise ne zna ni za koju varijantu kamate da se uhvati da li fiksna ili varijabilna

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.6.2023 #6 Author

    Sto ne znaci da nece biti jos veca…

    Odgovori

  • ELLA

    12.6.2023 #7 Author

    Bixe još povećanja tako da će rate i dalje rasti

    Odgovori

  • DOBRILA

    13.6.2023 #8 Author

    Preterano bas.

    Odgovori

  • SENSEI

    14.6.2023 #9 Author

    Sveprisutan je porast cena. Nije ni čudo što se ovo događa

    Odgovori

  • tamara71

    15.6.2023 #10 Author

    Mnogoo…

    Odgovori

  • Bellica

    18.6.2023 #11 Author

    Previse

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...