stari ističe 7. februara

Sindikat radnika EPS-a najavljuje štrajk ako se ne potpiše novi kolektivni ugovor

Srbija

27.1.2024 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Sindikat radnika EPS-a najavljuje štrajk ako se ne potpiše novi kolektivni ugovor Sindikat radnika EPS-a najavljuje štrajk ako se ne potpiše novi kolektivni ugovor
Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije najavio je štrajk ukoliko izostane potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Sindikat je održao je sastanak na temu donošenja novog kolektivnog ugovora... Sindikat radnika EPS-a najavljuje štrajk ako se ne potpiše novi kolektivni ugovor

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije najavio je štrajk ukoliko izostane potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Sindikat je održao je sastanak na temu donošenja novog kolektivnog ugovora sa predstavnicima vlade i poslodavca 22. decembra.

Zaključak tog sastanka, objašnjava izvor Danasa, bio je da se održi novi na kome bi se razgovaralo o potpisivanju kolektivnog ugovora i to 26. decembra.

„Međutim, u međuvremenu je taj sastanak otkazan. Predstavnicima sindikalnog pregovaračkog tima je saopšteno da će biti obavešteni o terminu novog. Ipak, takav poziv nije usledio do danas. Stari kolektivni ugovor ističe 7. februara. Stav Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a je da ne želi da dozvoli da zaposleni u preduzeću budu bez potpisanog kolektivnog ugovora ni jedan jedini dan te je stoga doneta odluka o organizovanju štrajka ako do toga dođe. Štrajkački odbor će blagovremeno obavestiti nadležne u vladi i poslodavcu o algoritmu održavanja štrajka“, navodi sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, Sindikat radnika EPS-a zahteva usvajanje novog kolektivnog ugovora u kome će topli obrok biti povećan za 1.000 dinara, regres za oko 15 odsto, a otpremnine sa tri na pet prosečnih zarada.

„U slučaju da ne usledi poziv na nastavak pregovora, odnosno da ne dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije će biti prinuđen da proglasi generalni štrajk i da radnike preduzeća pozove da u njemu uzmu učešće“, ističe naš sagovornik.

On dodaje da je Glavni odbor Sindikata radnika EPS-a doneo jednoglasnu odluku da ukoliko Vlada Srbije do 1. februara ne odgovori na zahteve za potpisivanje kolektivnog ugovora proglasi generalni štrajk odmah nakon isteka tog roka.

Formiran je i Štrajkački odbor koji će rukovoditi štrajkom u slučaju da do njega dođe, a sastanak Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a održan je 25. januara u poslovodnom odboru Rudarskog basena “Kolubara”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...