Predlog zakona na javnim konsultacijama do 10. jula

Sindikati: Državna preduzeća ne smeju biti privatizovana

AnalizaPoslovanjeSrbija

21.6.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 4

Sindikati: Državna preduzeća ne smeju biti privatizovana Sindikati: Državna preduzeća ne smeju biti privatizovana
Ministarstvo privrede otvorilo je javne konsultacije do 10. jula o Predlogu zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Republike Srbije, koji je ranije povučen... Sindikati: Državna preduzeća ne smeju biti privatizovana

Ministarstvo privrede otvorilo je javne konsultacije do 10. jula o Predlogu zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Republike Srbije, koji je ranije povučen iz skupštinske procedure. Najviše zamerki na ovaj predlog došlo je od sindikata, ali i šire javnosti, zbog moguće privatizacije.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić u razgovoru za Biznis.rs kaže da je glavna primedba to što u predlogu zakona nigde nije decidno navedeno da državna preduzeća neće biti privatizovana.

“To je ono što sindikat najviše muči. Mi želimo da se u zakonu jasno navede, kao što je to bio slučaj i sa javnim preduzećima, da ostaju u vlasništvu države i da neće moći da se izvrši bilo kakav oblik privatizacije”, objašnjava Savić.

Predlogom zakona koji je vraćen na javne konsultacije predviđeno je da ukupno 23 javna preduzeća u narednom periodu promene pravnu formu i postanu akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću.

Na spisku su se, prema pisanju N1, našla preduzeća: Jugoimport – SDPR, Javno komunalno preduzeće Usluga Priboj, Nacionalni park Kopaonik, Nacionalni park Đerdap iz Donjeg Milanovca, Nacionalni park Tara iz Bajine Bašte i JP za razvoj planinskog turizma Stara planina Knjaževac.

Javna preduzeća su i Službeni glasnik, Pošta Srbije, Srbijašume, Javno preduzeće za skloništa Beograd, Javno preduzeće za gazdovanje zaštitnim šumama, parkovima i lovištem „Borjak“ Vrnjačka Banja, kao i Nacionalni park Fruška gora iz Sremske Kamenice.

Foto: Freepik.com

Na spisku su bili i Javno stambeno preduzeće Priština, JP Nacionalni park Šar planina iz Štrpca, Srbijavode, Resavica, Srbijagas, Putevi Srbije, Skijališta Srbije, Zavod za udžbenike, JP Nuklearni objekti Srbije iz Vinče, JP Emisiona tehnika i veze Beograd i JP za razvoj i unapređivanje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku u AP Kosovo i Metohija „Mreža-Most“ iz Beograda.

Ranka Savić ističe da je još jedna od zamerki na predlog zakona i to što nisu sva javna preduzeća obuhvaćena ovim zakonom, već samo ona u vlasništvu države.

“Čula sam razne argumente za i protiv toga, ali mi u sindikatu smatramo da pokrajinska i lokalna javna preduzeća takođe moraju biti obuhvaćena ovim zakonom. Osim toga većih zamerki na zakon nemamo, ali stojimo pri stavu da je neophodno uvesti red u rad javnih preduzeća da bi se sprečilo nekontrolisano trošenje državnog novca, kao i enormno partijsko zapošljavanje“, naglašava predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Ona dodaje da ASNS već godinama ukazuje na ove probleme, kao i na to da rad javnih preduzeća mora biti transparentan.

“Mislim da je najvažnije da građani Srbije imaju uvid u to kako se troše javna sredstva”, kaže Ranka Savić.

Ministarstvo privrede pozvalo je da se primedbe i sugestije u vezi sa predlogom zakona podnesu u pisanom obliku na adresu Ministarstva privrede ili putem elektronske pošte na imejl adresu: psrs@privreda.gov.rs.

U obaveštenju se navodi da će 17. jula biti održane javne konsultacije i prezentacija predloga zakona, kao i odgovori na sva pristigla pitanja i sugestije zainteresovanih strana u vezi sa njim.

Tačno vreme održavanja javnih konsultacija biće blagovremeno objavljeno na internet stranici Ministarstva privrede i u sredstvima javnog informisanja.

Uvid u predlog zakona moguć je na internet stranici Ministarstva privrede – www.privreda.gov.rs, objavila je Vlada Srbije.

  • Oki

    21.6.2023 #1 Author

    Znate da nismo više u socijalizmu i da je državna imovina ne efikasna kao i društvena.
    Zašto smo privatizovali onolike fabrike. Zar da ljudi koji crnče kod privatnika dotiraju gubitke javnih preduzeća sa mnogostrukim viškom zaposlenih?

    Odgovori

    • SUZI

      21.6.2023 #2 Author

      Ocigledno im tako vise odgovara.

      Odgovori

  • SHALIMAR

    21.6.2023 #3 Author

    Radice onako kako drzavi odgovara…

    Odgovori

  • DOBRILA

    22.6.2023 #4 Author

    Uvek je i bilo i biće kako drzavi odgovara…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...