Svake godine diplomira 3.300 softveraša na 26 fakulteta

Poreske olakšice i vrhunski inženjeri samo neke od prednosti za razvoj startapa u Srbiji

Hi-techInovacijePoslovanjeSrbija

20.6.2023 08:01 Autor: Julijana Vincan 4

Poreske olakšice i vrhunski inženjeri samo neke od prednosti za razvoj startapa u Srbiji Poreske olakšice i vrhunski inženjeri samo neke od prednosti za razvoj startapa u Srbiji
Globalni izveštaj o startap ekosistemu za 2023. godinu pokazao je da su se Beograd i Novi Sad, koji su posmatrani u istraživanju, istakli sa... Poreske olakšice i vrhunski inženjeri samo neke od prednosti za razvoj startapa u Srbiji

Globalni izveštaj o startap ekosistemu za 2023. godinu pokazao je da su se Beograd i Novi Sad, koji su posmatrani u istraživanju, istakli sa skoro 60 odsto rasta vrednosti ekosistema.

Izveštaj koji pripremaju Startup Genome i Globalna mreža preduzetništva predstavlja sveobuhvatnu analizu trenutnog stanja startap ekosistema širom sveta. Zasnovan je na opsežnom istraživanju i analizi podataka iz 3,5 miliona startap kompanija u 290 globalnih ekosistema.

Startup Genome je vodeća svetska savetodavna i istraživačka organizacija koja sarađuje sa javnim i privatnim organizacijama posvećenim ubrzavanju uspeha startap ekosistema. Do sada je savetovala više od 145 klijenata na šest kontinenata u preko 50 zemalja.

U nezavisna istraživanja uključeni su i stručnjaci, lideri i lokalni ključni igrači, što su za Srbiju u ovoj oblasti bili Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Inicijativa Digitalna Srbija.

Startapi Beograda i Novog Sada vredni 1,11 milijardi dolara

Deo globalne mreže vodećih svetskih inovatora su i Beograd i Novi Sad, koji su od 1. jula 2020. godine do 31. decembra 2022. godine stvorili vrednost ekosistema od 1,11 milijardi dolara, što je rast od 75,41 odsto u odnosu na prethodni period. Domaći ekosistem po ovom izveštaju spada u 20 najboljih evropskih ekosistema po dostupnim talentima.

„Srbija je čuvena po talentovanim inženjerima, ali startap ekosistemi u Beogradu i Novom Sadu takođe uživaju benefite zbog pristupa vlade, industrije, univerziteta i drugih aktera u digitalnom ekosistemu, koji je orijentisan ka inovacijama“, naglašeno je u izveštaju.

Njihova strategija, kako je navedeno, obuhvata uvođenje edukacije o preduzetništvu na svim nivoima, kao i unapređenje infrastrukture i programa podrške, sa ciljem da se stvori do 1.200 aktivnih startapa koji bi privukli investitore iz celog sveta. Srbija je u 2022. godini zabeležila rekordnih 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS).

U junu prošle godine Evropska unija i Svetska banka su izdvojile 84,5 miliona evra, kako bi finansirale domaća istraživanja i startape.

Pisanje projekta
Foto: Unsplash.com

Serbia Ventures program, inicijativa Fonda za inovacionu delatnost, ima za cilj da ohrabri privatne investitore i institucije da finansiraju startape i uspostave VC fondove u Srbiji. On će investirati do pet miliona evra u novoosnovane VC fondove. Omorika Ventures i projekat The Fifth Quarter su dva nova fonda koja će početi sa radom u 2023. godini“, navodi se u izveštaju.

3Lateral and Epic Games nastavljaju sa planiranjem i gradnjom budućeg kampusa u Novom Sadu, kao podrška obrazovanju i obrazovnoj infrastrukturi. Microsoft je potpisao sporazum sa programom Katapult Akcelerator kojim startapi dobijaju pristup Microsoftovim servisima, tako da je Katapult u 2022. godini podržao 18 takvih startapa. Ninja Akcelerator program nastao je kao udružena inicijativa Digitalne Srbije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju, koja radi na povezivanju srpskog i azijskog tržišta.

Otvoreno 140 gejming studija

U Srbiji je do aprila ove godine otvoreno 140 gejming studija, od kojih je 15 najuspešnijih kompanija ukupno prikupilo 150 miliona evra u prošloj godini.

U izveštaju se navodi Nordeus, koji je postao deo američke kompanije Take-Two Interactive u 2021. godini, što je jedna od najvećih gejming saradnji u Srbiji. U 2022. godini je Nordeus Fondacija predstavila edukativnu platformu GameLab, dok je Wargaming najavio otvaranje svog studija u Beogradu. Serbian Games Association (SGA) nastavlja sa podrškom za svojih 120 članova kroz razne programe.

Svetski lideri i za blokčejn

U izveštaju se napominje da je Srbija globalni lider za blokčejn (Blockchain) i da je iznedrila mnoštvo startapa koji se bave ovom oblašću. Dodaje se da postoji Srpska blokčejn inicijativa organizacija posvećenja promovisanju usvajanja blokčejna. Takođe, Srbija ima i Zakon o digitalnoj imovini koji uređuje virtuelne valute i digitalne tokene.

„Dve licence su dosad izdate kompanijama koje pružaju usluge upravljanja digitalnom imovinom. Tenderly, koji teži ka tome da olakša Web3 developerima da grade blokčejn proizvode, prikupio je investiciju Serije B vrednu 40 miliona dolara u martu prošle godine. Attic42, koji radi na razvoju Web3 tehnologija, otvoren je u aprilu ove godine“, navode se uspesi Srbije u oblasti blokčejna.

Razvoj prirodnih nauka

Izgradnja BIO4 Kampusa, prvog kampusa prirodnih nauka u regionu, počinje ove godine. Na 110.000 kvadratnih metara okupiće šest fakulteta i devet naučnih instituta. Vlada Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i UNDP-om održala je Biotech Future Forum u oktobru prošle godine.

Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji (C4IR Srbija) je platforma koja promoviše javno-privatna partnerstva u prirodnim naukama. Program Srbija Inovira pokrenuo je superklaster Laboratorija zdravstvenih tehnologija.

Razlozi da se startapi presele u Beograd i Novi Sad

Kao jedan od najvažnijih razloga da startapi dođu u Beograd i Novi Sad u izveštaju se navode tehnološki talenti. Naime, ističe se da je srpska tehnološka industrija zaslužna za najmanje šest odsto nacionalnog BDP-a, ali da i dalje vrtoglavo raste.

„Postoji više od 45.000 tehnoloških profesionalaca u Srbiji, koja je poznata širom sveta po svojim inženjerima svetske klase. Kompjutersko programiranje je obavezno za sve učenike koji imaju više od 11 godina. Postoji 44 specijalizovanih IT kurseva koje pohađa 800 učenika godišnje u srednjim školama. Svake godine 3.300 softverskih inženjera diplomira na 26 fakulteta„, piše u izveštaju.

Poreske olakšice su takođe navedene kao jedan od bitnih razloga za razvoj startapa u našoj zemlji.

„Zakon o porezu na dohodak građana obezbeđuje određene poreske olakšice za zaposlene koji su direktno uključeni u istraživanje i razvoj, što je veoma korisno za početnu fazu startapa. Zakon o porezu na dohodak građana i Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje pružaju još izuzetaka za startape koji imaju inovativne aktivnosti“, navodi se u tekstu izveštaja.

Autori izveštaja su ocenili da je Srbija dobra i za razvijanje međunarodnih konekcija jer je, kako je naglašeno, „najveća i najperspektivnija ekonomija na Zapadnom Balkanu, koja služi kao regionalni hab i odskočna daska za kompanije koje žele da pristupe regionu“. Dodaje se i da će pristupanje EU potencijalno proširiti tržište u budućnosti.

„Kroz ciljana ulaganja, strateška partnerstva i politike koje promovišu inovacije i preduzetništvo, radimo na stvaranju okruženja u kojem srpski startapi mogu da napreduju. Sa našim fokusom na građenje blokčejn ekosistema, veštačku inteligenciju i druge tehnologije u nastajanju, uvereni smo da će Srbija postati pokretačka snaga u globalnom inovacionom sektoru”, izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu kreiran je u partnerstvu sa organizacijama Global Entrepreneurship Network, Dealroom i Crunchbase.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...