Šta su za godinu dana uradila četiri pilot superklastera

Srbija bira svoj prvi superklaster

AgrobiznisHi-techInovacije

18.6.2023 15:34 Autor: Marko Andrejić 11

Srbija bira svoj prvi superklaster Srbija bira svoj prvi superklaster
Nakon što su u okviru projekta Srbija inovira, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub, odabrana četiri tehnološka domena... Srbija bira svoj prvi superklaster

Nakon što su u okviru projekta Srbija inovira, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub, odabrana četiri tehnološka domena sa najvećim razvojnim potencijalom – Visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, Gejming okruženje i virtuelna realnost, Web 3 i blokčejn tehnologije i Napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji – pilot superklasteri su okupili relevantne aktere i započeli sa radom na razvoju oblasti.

Nakon godinu dana vrednog rada očekuje nas izbor onog koji će pokazati najveći potencijal i najbolje rezultate i koji će postati prvi srpski superklaster. Izbor se očekuje krajem juna, a do tada rezimiramo šta su to pilot superklasteri do sada ostvarili.

AgTech superklaster

Visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane

Konzorcijum oformljen u domenu Visoke tehnologije u poljoprivredi i industriji hrane – AgTech Serbia nastoji da omogući poljoprivrednom sektoru Srbije da na najbolji način iskoristi kontakte, znanje, resurse i aktivnosti članova kako bi digitalno transformisao svoje poslovanje i učinio ga održivijim i konkurentnijim na domaćem i inostranom tržištu. Čini ga 17 organizacija, od kojih četiri startapa, pet zrelih kompanija, nacionalnih poljoprivrednih giganta, tri akademske institucije iz više gradova, kao i pet organizacija višestruke podrške.      

Organizacije u okviru ovog superklastera udružile su svoje resurse u saradnji i obezbeđivanju visoko inovativnih rešenja za globalno tržište i podržavanju veće apsorpcije inovacija u srpskoj poljoprivredno-prehrambenoj industriji. Da bi se to postiglo, ovaj pilot radi na omogućavanju okruženja potrebnog za faze testiranja, kreiranju akceleratora po meri za AgTech projekte i kreiranju novih studijskih programa.

Akceleratorski program za razvoj AgTech startapa

Ono što je obeležilo godinu dana rada ovog pilot superklastera jeste akceleratorski program prilagođen potrebama AgTech startapa u Srbiji u okviru kog svi koji imaju ideju i/ili preduzetnički poduhvat mogu da se obrate ekspertima, dobiju vredna znanja i unaprede svoje poslovanje kroz mentorstvo, pristup izvorima finansiranja, studijske posete… Takođe, osnovan je i Centar za eksperimente i pilot projekte gde se sreću ponuda i potražnja za inovacijama u poljoprivredi. Najvažniji segment rada Centra jeste platforma koja će na jednom mestu sistematizovati skup kompanija koje razumeju potrebu za digitalnom transformacijom i žele da testiraju u validaciji rešenja koja dolaze iz nauke, kao i startapa širom sveta.

Razvoj prvog Agri-tech programa na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu

Uz edukacije, prakse, takmičenja i treninge, nastupe na sajmovima i programe podrške razvijano je inovativno okruženje za uključivanje AgTech talenata i eksperata, ali i edukaciju i razvoj ove grane industrije. Rad ovog pilota obeležava i stručno kreiranje, administracija i pokretanje specijalizovanog      master studijskog programa „Digitalizacija u poljoprivredi i proizvodnji hrane“ na jednoj od akreditovanih visokoškolskih ustanova u Srbiji iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka, Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Izrada prvog izveštaja o AgTech ekosistemu

Kao rezultat kreiran je i sveobuhvatan izveštaj o stanju AgTech industrije, koji ima za cilj da pruži osnovne informacije o AgTech ekosistemu u Srbiji, vrednosti industrije, podsticajima za rast i razvoj, ključnim akterima i potencijalima za međunarodnu saradnju. Izveštaj AgTech industrije pomaže da se bolje razume i pozicionira domaći AgTech ekosistem u zemlji i inostranstvu.

Ne manje važna činjenica je da je čak sedam startapa već lansiralo nove agri-tech proizvode na tržište.

Foto: Srbija Inovira

Superklaster Creative Tech Serbia

Gejming okruženje i virtuelna realnost

Nacionalni sektor proizvodnje video igara je jedna od vodećih niša u kreativnoj i ICT industriji u Srbiji. Stoga je u okviru oblasti Gejming okruženje i virtuelna realnost razvijen i pilot superklaster Creative Tech Serbia. Ovaj pilot superklaster okuplja 25 organizacija, među kojima su gejming kompanije, kreativni studiji i umetnički univerziteti, kao i druge organizacije koje se bave ovim domenom – konsultantski giganti, lokalne organizacije za podršku…      

Ono što Srbiju kvalifikuje za vodeću poziciju u čitavom regionu u okviru gejming industrije, što je i vizija ovog pilot superklastera, jeste činjenica da su se najveće akvizicije domaćih startap kompanija desile upravo u ovoj oblasti, kao i da gejming sektor godišnje prihoduje čak 125 miliona eura. Ova industrija je do sada pokazala veoma veliki izvozni potencijal, a superklaster je postavio cilj i akcioni plan kako da ga drastično poveća.

Jačanje konkurentnosti lokalnog ekosistema

Ovaj pilot superklaster fokusira se na primenu tehnologija koje se koriste u razvoju igara, u obuci i obrazovanju i postprodukciji filmova, radeći sa tendencijom da Srbiju pozicionira na tržištu, a istovremeno ostvari društveni uticaj, kao što su sadržaji obrazovanja privlačniji i dostupniji deci ili povećanje zapošljivosti odraslih čineći obuku dostupnijom. Kroz obrazovne programe, peer-to-peer mentorstva i slično konzorcijum približava industriju mladima i osnažuje postojeće mlade profesionalce da svoje razvojne projekte plasiraju na tržište.

Predstavljanje najnovijih tehnologija i trendova kroz partnerstva sa svetskim liderima

Kao jedna od glavnih aktivnosti ovog pilota ističe se Shift to games razvoj onlajn platforme za popularizaciju igara i srodnih industrija kao relevantnih karijernih izbora za studente i mlade profesionalce, ali i za starije profesionalce koji žele da „pomere“ svoj profesionalni fokus ili promene industriju u kojoj rade. U okviru platforme pokreće se novi TV format posvećen afirmaciji kreativno-tehnološke i gejming industrije među mladima zainteresovanim za profesionalni razvoj igara, uz gostovanja stručnjaka iz industrije i predstavljanje aktuelnih vesti.

Otvaranje prilika za razvojno-istraživačke investicije kroz reviziju regulativa i obezbeđivanje sponzorstava

Takođe, u nedostatku događaja za zapošljavanje koji su posebno fokusirani na kreativne veštine, organizuje se Creative tech Job Fair kako bi se kompanije iz ekosistema okupile i povezale sa studentima i mladim profesionalcima, kroz štandove, prezentacije i posebne formate za povezivanje. S tim u vezi, u svrhu edukacije stručnog kadra razvijaju se i Akademija gejmifikacije, kao i Akademija produkcije igara, sa ciljem da razviju veštine potrebne za rad u ovoj industriji.

Uvođenje programa za vizuelne efekte, animaciju i game art na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Fakultet dramskih umetnosti, jedan od članova superklastera, je uz podršku domaćih giganata u ovoj industriji, razvio katedru za vizuelne efekte, animaciju i gejm art i upisao prvu generaciju studenata osnovnih studija u oktobru 2022. godine. Pilot superklaster je podržao i Elektronski fakultet u Nišu u razvoju kapaciteta za modeliranje karaktera u sistemima za zahvatanje pokreta, i to kroz isporuku specijalizovane opreme za rad u Motion Capture tehnologijama.

Tu je i Game up konferencija, kao prva i najvažnija domaća gejming konferencija koja okuplja indie kompanije i širu zajednicu, i povezuje ih sa predstavnicima većih kompanija i renomiranim svetskim govornicima.

Foto: Srbija Inovira

Superklaster Odličan 3

Web 3 i blokčejn tehnologije

Srbija je poznata po svojim inženjerima svetske klase, delom zahvaljujući jedinstvenom pristupu zemlje obrazovanju u prirodnim naukama i individualnim inovacijama, što nas je učinilo jednim od najatraktivnijih mesta za istraživanje i razvoj proizvoda zasnovanih na blokčejn tehnologijama. Preko 100 timova koji rade na blokčejn tehnologijama jedan su od razloga da se uokviru oblasti Web 3 i blokčejn tehnologije razvije i pilot superklaster Odličan 3, sa misijom stvaranja platforme koja obezbeđuje resurse i stvara podsticajno okruženje za razvoj održivog Web3 ekosistema u Srbiji do 2027. godine.

Ovaj pilot superklaster čini pet organizacija, uz 29 pridruženih udruženja. Za cilj ima intenzivan rad na uvođenju i implementaciji rešenja zasnovanih na blokčejnu i u realnom sektoru, dokazujući prednosti koje donosi i na taj način podržavajući njegovo opšte prihvatanje kao standard u širokom spektru industrija. Ključni ciljevi su stvaranje slobodne zone koja će stimulisati kompanije i razvoj univerzitetskih i neformalnih programa za obrazovanje inženjera u ovoj oblasti.

Razvoj One-stop shopa stručne podrške startapima, kompanijama i korporacijama

Pilot radi na stvaranju One-stop shopa sa stručnom podrškom u tehnologiji, ali i drugim relevantnim savetodavnim uslugama potrebnim pri pokretanju kompanije (pravni poslovi, administracija…), ali i zalaganju za povećanje broja startapa i širenja u ovoj oblasti.

Lansirani neformalni edukativni programi sa 1.000 učesnika u prvom ciklusu

Talentima i kompanijama iz cele Srbije, kao i tradicionalnim kompanijama zainteresovanim za učenje blokčejna i korišćenje ovih tehnologija, otvorena su vrata za uvid u istu kroz Web 3 i Web 2.5 akademije, trening programe za početnike u ovoj industriji širom Srbije – u Majdanpeku, Pirotu, Novom Pazaru, Pančevu i Nišu.

Uvođenje Blokčejn teme u četiri kurikuluma Univerziteta u Beogradu i lansiranje jednog master programa na privatnom univerzitetu

U toku je formiranje Prosvetnog veća za realizaciju univerzitetskih programa na fakultetima izradom studije o mogućnostima primene Web3 i blokčejna u nastavnim planovima i programima, kao i izrada programa stažiranja sa kompanijama – Web akademija.

Ustanovljen Policy Lab za rad na reformama u zakonodavstvu

Ono što je od presudnog značaja za razvoj Web3 i blokčejn tehnologije u Srbiji jeste Policy lab, jer da bi bilo koji proizvod izašao na tržište on pre svega mora da bude u zakonskim okvirima koje propisuje država. Formirana je formalna radna grupa – Policy lab, kroz pristup sa više zainteresovanih strana, kako bi razvijala i zagovarala predloge za unapređenje postojećeg regulatornog okvira koji bi značajno unapredio poslovanje domaćih komapnija.

Partnerstva sa svetskim liderima

Posetama najvažnijim konferencijama u ovoj oblasti, deo tima imao je priliku i da ostvari poznanstva, partnerstva i prezentuje superklaster globalnoj sceni, a kao produkt jednog takvog poznanstva na Web Summit-u, domaći startap Moonstruck dobio je priliku da radi za globalnog giganta Twitter.

Foto: Srbija Inovira

Superklaster Laboratorija zdravstvenih tehnologija

Napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji

Sticanjem uslova da stvara sopstvene inovacije srpsko zdravstvo bi otvorilo više radnih mesta, akumuliranu zaštićenu intelektualnu svojinu i ekonomski samoodrživi sistem, sa ciljem očuvanja zdravijeg i ravnopravnijeg društva globalno. Upravo zato, u okviru oblasti Napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji razvijen je pilot superklaster Laboratorija zdravstvenih tehnologija, sa vizijom o personalizovanom i digitalizovanom zdravstvu, dok je industrija aktivna i razvijena na temeljima snažne infrastrukture i cutting-edge tehnologija.

Ovaj pilot superklaster čini 57 organizacija – 13 startapa iz više gradova, dve međunarodno priznate kompanije, 15 akademskih institucija i 27 stručnih komora i organizacija podrške.

Obezbeđena prepoznatljivost među svetskim organizacijama i podrška privatnog sektora

Industrija medicinske tehnologije i biotehnologije u Srbiji je jedna od najbrže rastućih, u poslednjih nekoliko godina beleži značajan razvoj, a takođe je prepoznata i kao jedan od strateških prioriteta Vlade Srbije. Stvaranjem mehanizma podrške za transfer tehnologije koji će odgovarati naučnim i poslovnim saznanjima, kao i kreiranjem programa ubrzanja koji će podržati startape da izađu na tržište i prošire svoje poslovanje, ovaj pilot superklaster utiče na kreiranje agilnije regulative koja će obezbediti uslove za dalji razvoj u ovoj oblasti i omogućiti otključavanje velikog potencijala skrivenog u srpskoj akademiji.

Ustanovljen prvi akcelerator za razvoj bio/health/med-tech kompanija kroz koji je formirano pet startapa

Od aktivnosti ovog pilota izdvaja se formiranje prvog akceleratorskog programa za mentorsku podršku i finansiranje startapa u zdravstvu iz Srbije, od najranijih faza razvoja do scale-up-a i izlaska na inostrana tržišta.

Ostvarena prva formalna saradnja naučnih instituta sa poslovnom školom u Beogradu

Pokrenuta je i radna grupa za transfer tehnologije u Srbiji u oblasti zdravstva. Ova radna grupa sprovodi istraživanje svih inovacija u ovoj oblasti u Srbiji, okuplja poslovne mentore i investitore za najranije i kasnije faze ulaganja u inovacije, ali i formira liste kompanija iz ove industrije sa kojima se mogu obaviti istraživanje i razvoj i licenciranje.

Ustanovljen prvi formalni bio/health/med-tech univerzitetski program u Srbiji

Rad ovog superklastera zasniva se na aktivnostima povezivanja startapa sa strateškim partnerima i investitorima, preduzetničkim radionicama za naučnike, istraživače i profesore, ali i pripremom postupka sertifikacije već postojećih institucija i priručnika za startape, kao i radom sa studentima i srednjoškolcima.

Pičing sesije, na kojima će predstavnici sva četiri pilot superklastera prezentovati svoj rad stručnom žiriju biće održane 26-27. juna 2023. godine, nakon čega će žiri doneti odluku o tome koji pilot postaje #1 srpski superklaster.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.