rast od 75 odsto u odnosu na prethodni period

Domaći startap ekosistem vredan više od milijardu dolara

InovacijePreduzetnikSrbija

15.6.2023 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Domaći startap ekosistem vredan više od milijardu dolara Domaći startap ekosistem vredan više od milijardu dolara
Startup Genome, Inicijativa Digitalna Srbija i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija predstavili su Globalni izveštaj o startap ekosistemu 2023. godine. Beograd i Novi... Domaći startap ekosistem vredan više od milijardu dolara

Startup Genome, Inicijativa Digitalna Srbija i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija predstavili su Globalni izveštaj o startap ekosistemu 2023. godine.

Beograd i Novi Sad, koji su posmatrani u istraživanju, istakli su se u svetskom izveštaju o startapima sa skoro 60 odsto rasta vrednosti ekosistema, navodi se u saopštenju.

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. koji sprovodi Startup Genome i Globalna mreža preduzetništva, predstavljen je u četvrtak na The Next Web konferenciji u Amsterdamu. Na osnovu podataka o 3,5 miliona startap kompanija u više od 290 globalnih ekosistema, izveštaj pruža nove uvide i saznanja o trendovima startap ekosistema širom sveta, dok stručnjaci, lideri i lokalni ključni igrači dodatno doprinose kvalitetu podataka.

U okviru ovogodišnjeg izveštaja mereni su startap ekosistemi Beograda i Novog Sada, i istaknuti su pojedini ključni nalazi. Beograd i Novi Sad su od 1. jula 2020. do 31. decembra 2022. godine stvorili vrednost ekosistema od 1.116.736.155 dolara, što predstavlja rast od 75,41 odsto u odnosu na prethodni period. Vrednost ekosistema izražena je kroz ekonomski uticaj, izračunat kao vrednost exit-a i valuacije startapa.

„Prepoznati smo među 20 najboljih evropskih ekosistema po dostupnim talentima — u kategoriji koja meri sposobnost zapošljavanja tehnoloških talenata. Gejming, blokčejn kao i oblast koju čine medtech, biotech i healthtech su najistaknutiji sektori zbog broja talenata, resursa, podrške i aktivnosti startapa. Baza tehnoloških talenata, poreske olakšice i međunarodna povezanost navode se kao razlozi zbog kojih bi poslovanje startapa trebalo da se preseli u Beograd i Novi Sad. Ukupna vrednost exit-a od 2018. do 2022. godine iznosi 647 miliona dolara. ​Srbija ima više od 45.000 visoko kvalifikovanih tehnoloških profesionalaca“, navodi se u izveštaju.

Foto: Freepik.com

„Veoma smo ponosni što radimo zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Inicijativom Digitalna Srbija kako bismo istakli njihove uspešne priče u Beogradu i Novom Sadu i podelili sa svetom vrhunske mogućnosti koje vidimo za nastavak snažnog preduzetničkog rasta u regionu. Uzbuđeni smo što su Beograd i Novi Sad deo naše globalne mreže vodećih svetskih inovatora, i radujemo se daljem uspehu kroz snagu povezanosti i mogućnost da zajedno delimo ključne uvide, najbolje prakse i učenja za budućnost”, izjavio je Stefan Kuester (Stephan Kuester), rukovodilac strategije ekosistema u Startup Genome-u.

Ključne teme ovogodišnjeg Startup Genome globalnog izveštaja uključuju inflaciju, regulaciju veštačke inteligencije, privlačenje talenata, globalno finansiranje VC fondova i širok spektar analiza podsektora tržišta. Izveštaj takođe rangira 30 najboljih, kao i 10 drugoplasiranih globalnih ekosistema a uključuje i rangiranje 100 najboljih ekosistema u nastajanju.

„Kroz ciljana ulaganja, strateška partnerstva i politike koje promovišu inovacije i preduzetništvo, radimo na stvaranju okruženja u kojem srpski startapi mogu da napreduju. Sa našim fokusom na građenje blokčejn ekosistema, veštačke inteligencije i drugih tehnologija u nastajanju, uvereni smo da će Srbija postati pokretačka snaga u globalnom inovacionom sektoru”, izjavila je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu je kreiran u partnerstvu sa organizacijama Global Entrepreneurship Network, Dealroom i Crunchbase i pruža neprocenjiv uvid i smernice o tome kako promovisati napredne startap zajednice, one koje su motor za otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...