Ekskurzije odobrene, ali po cenama višim od očekivanih

Skuplja đačka putovanja problem i za roditelje i za turističke agencije

BiznisPoslovanjeSrbijaTurizam

28.4.2022 12:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Skuplja đačka putovanja problem i za roditelje i za turističke agencije Skuplja đačka putovanja problem i za roditelje i za turističke agencije
Jedna od tema koje zanimaju mnoge đake, a još više njihove roditelje, jeste realizacija izleta i ekskurzija. Kako stvari stoje, interesovanje je veliko, posebno... Skuplja đačka putovanja problem i za roditelje i za turističke agencije

Jedna od tema koje zanimaju mnoge đake, a još više njihove roditelje, jeste realizacija izleta i ekskurzija. Kako stvari stoje, interesovanje je veliko, posebno uzimajući u obzir dve pandemijske godine.

Međutim, upravo zbog pandemije i štete koju je ona nanela turističkim agencijama, koje, između ostalog, organizuju izlete i ekskurzije, nisu izlišna pitanja kako će đačka putovanja biti realizovana i po kojim cenama.

Prema preporukama Ministarstva prosvete, đačka putovanja su odobrena počevši od aprila 2022. godine. Dozvola se odnosi na učenike osnovnih i srednjih škola, a učenici imaju mogućnost da posete domaće destinacije, pri čemu su za srednjoškolce odobrene i određene lokacije u Republici Srpskoj. Putovanja u inostranstvo još uvek nisu dozvoljena, a kako za Biznis.rs navodi predstavnik jedne beogradske agencije i organizator đačkih ekskurzija, odobrenje se očekuje na jesen.

Naš sagovornik kaže da su agencije pripremile programe i za jednodnevna i za višednevna putovanja, te da je svaka od uključenih destinacija interesantna kako za osnovce, tako i za srednjoškolce.

“Jednodnevna putovanja uključuju relacije kao što su Srebrno jezero, Golubac, Viminacijum, Valjevo, Brankovina, Manastir Lelić, Struganika, Tršić i manastir Tronoša, Carska bara, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, muzej hleba Pećinci, manastiri Fruške gore, Sremski Karlovci, Novi Sad, Subotica, Palić, Orašac, Aranđelovac, Topola, Oplenac. Višednevne ekskurzije su uglavnom na destinacije poput Lepenskog vira, Donjeg Milanovaca, Kladova, Niša, Tare, Zlatibora, Sirogojna, Gostilja, Mileševe, kao i Trebinja, Višegrada i Bileće u Republici Srpskoj”, navodi predstavnik turističke agencije.

Viminacijum / Izvor: YouTube.com / Click for Serbia

Kako kaže, destinacije su i dalje iste, ali se očekuju i putovanja u inostranstvo. On napominje da je pandemija uzrokovala brojne probleme u radu turističkih agencija, posebno kada je u pitanju realizacija ovog vida putovanja, i ističe da je neophodno da prođe određeni period kako bi “stale na noge”.

Naš sagovornik napominje da su cene đačkih putovanja poseban problem, posebno uzimajući u obzir sukob u Ukrajini, koji je uticao na globalna tržišta.

Problem vezan za đački turizam je to što su, prema sprovedenim javnim nabavkama, turističke agencije dale ponude i dobile posao po nekim cenama koje su za škole i roditelje učenika u tom trenutku bile povoljne. Međutim, kako navodi organizator ekskurzija, najnoviji skok cene goriva i drugih inputa koji učestvuju u formiranju usluga turističkih agencija (restoranske usluge, hotelski smeštaj, ulaznice za muzeje i lokalitete…), uticao je na stvaranje situacije u kojoj bi mnogi programi i ponude agenciju koja organizuje ova putovanja doveli u minus.

“Kako Zakon o javnim nabavkama ne dozvoljava organizatorima putovanja da vrše promenu cena, izvođači ovog posla dovedeni su u situaciju da često realizuju programe sa minusom. Nedavne informacije u pojedinim medijima izazivaju još više štete i dodatne kritike na račun izvođača ekskurzija”, kaže naš sagovornik.

Kada bismo dublje zašli u kalkulaciju vezanu za ovakva putovanja, imali bismo drugačiju perspektivu, kaže on.

“Uzmimo u obzir sledeći primer: relacija za jednodnevni izlet Fruška gora obično predviđa da se u Sremskim Karlovcima posećuje Karlovačka gimnazija, Riznica Partijaršije i Saborna crkva. Za to su se do pre dvadesetak dana plaćale ulaznice od ukupno 100 dinara. Tada je doneta odluka na nivou Turističke organizacije Sremski Karlovci da se ta usluga objedini i, uz lokalnog vodiča, naplaćuje po učeniku 350 dinara. Tu razliku u ceni od 250 dinara niko ne želi da prihvati na sebe. Iz organizacije kažu ‘uzmi ili ostavi’, škola ne prihvata uvećanje cene, tako da ta razlika pojede svu zaradu agencije na ovakvom putovanju”, navodi naš izvor, dodajući da je okvirna zarada agencija na programima đačkog turizma oko 10 odsto, što u ovom slučaju znači od 250 do 300 dinara po učeniku.

Cene ekskurzija i do 11.000 dinara

Cene đačkih putovanja zavise od relacije, kilometraže i ostalih troškova (ulaznice, dnevnice vodiča, lekara pratioca, ručka za učenike i nastavnike na jednodnevnim i smeštaja u hotelima na višednevnim putovanjima). Cene jednodnevnih izleta kreću se od 2.000 do 3.000 dinara. Dvodnevne ekskurzije koštaju između 6.500 i 8.500 dinara, a trodnevne od 8.500 do 11.000 dinara.

Cena može biti veća i za oko 900 dinara po danu i po učeniku ukoliko škola kroz javnu nabavku odredi da agencija od roditelja naplati dnevnice koje će isplatiti nastavnicima.

“Škole na savetu roditelja donose odluku da nastavnik koji putuje po danu i po učeniku dobije dnevnicu od 500 do 700 dinara neto, potom obaveže agenciju da te dnevnice isplati nastavniku po Ugovoru o delu, a agencija je dužna da na taj iznos uplati državi iznos poreza/doprinosa po stopi u iznosu od oko 58,3 odsto. Tako da je ovakva odluka škola često dodatni namet koji uvećava cenu đačkih putovanja”, objašnjava naš sagovornik.

  • MIŠKOVIĆ

    28.4.2022 #1 Author

    neopravdano je da cene budu ovoliko visoke,

    Odgovori

  • jelena93

    28.4.2022 #2 Author

    Tesko roditeljima..

    Odgovori

  • JANA

    28.4.2022 #3 Author

    Oduvek su bili skupi skolski izleti i ekskurzije ,trebali su smanjiti cenu svima da bude pristupacno

    Odgovori

  • Emilija

    28.4.2022 #4 Author

    Trebalo bi da putovanja i izleti za decu budi pristupacni jer uvek ima onih koji ne mogu da idu

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.4.2022 #5 Author

    Iskreno preskupo,i bacanje para po meni.Roditelji cesto nemaju ni za osnovno

    Odgovori

  • TATJANA

    28.4.2022 #7 Author

    Imam utisak da vise ekskurzije nisu kao sto su nekada bile, a preskupe su zaista

    Odgovori

  • IVAN

    28.4.2022 #8 Author

    Nazalost mnogi roditelji ne mogu deci da priuste putovanja.sto je udarac za psihu deteta.

    Odgovori

  • STRELAC

    28.4.2022 #9 Author

    Nazalost mnoga deca ce ostati uskracena sto je nedopustivo.Cena treba da bude pristupacna a da se roditeljima koji ne mogu da priuste da plate pomogne.To bi trebalo da resavaju skole u saradnji sa nadleznim ministarstvom.

    Odgovori

  • BRANA19

    28.4.2022 #10 Author

    Strasno… Pojedina deca zbog toga i ne mogu na ekskurzije… Zalosno…

    Odgovori

  • DANIJELA

    28.4.2022 #11 Author

    Cene nisu realne za mnoge stvari pa ni za ekskurzije. Tesko je ispratiti sve finansijski.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.4.2022 #12 Author

    Na sva poskupljenja,bilo bi nerealno da cene aranzmana za ekskurzije pojeftine…

    Odgovori

  • TINA

    29.4.2022 #13 Author

    Za decu treba vrlo pazljivo odabrati turisticke destinacije koje su pogodne I edukativne srazmerno njihovom uzrastu. Turisticke agencije se utrkuju sa svojim ponudama, a glavni jjihov cilj je ostvarivanje sto veceg profita

    Odgovori

  • Anna

    29.4.2022 #14 Author

    Bezobrazno i bezrazložno uvećanje cena čak i uz sva poskupljenja debelo zarađuju. Sve više roditelja i razrednih starešina se odlučuje na soostveni aranžman- zajednički odlazak u muzej, bioskop ili gradsko izletište. Deca provode vreme zajedno što i jeste cilj izleta i ekskurzija a nije udar ni na čiji džep.

    Odgovori

  • NINICA

    18.8.2022 #15 Author

    Jako ružno i bezobrazno!

    Odgovori

  • DASHA

    20.5.2023 #16 Author

    Nekada je po razredu bilo bar jedno gratis mesto za dete koje ciji roditelji nemaju za ekskurziju, ili su skupljali u razredu svi po malo. Odavno se ove opcije i ne razmatraju. Svako samo sebe gleda.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...