Obezbeđeno 50 miliona evra

Sledi raspisivanje tendera za izvođače radova za izgradnju novog Kliničkog centra u Kragujevcu

SrbijaU fokusu

20.6.2024 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sledi raspisivanje tendera za izvođače radova za izgradnju novog Kliničkog centra u Kragujevcu Sledi raspisivanje tendera za izvođače radova za izgradnju novog Kliničkog centra u Kragujevcu
Projekat novog Kliničkog centra u Kragujevcu je konačno završen posle mnogih peripetija, u martu je dobijena i građevinska dozvola, pa sledi raspisivanje tendera za... Sledi raspisivanje tendera za izvođače radova za izgradnju novog Kliničkog centra u Kragujevcu

Projekat novog Kliničkog centra u Kragujevcu je konačno završen posle mnogih peripetija, u martu je dobijena i građevinska dozvola, pa sledi raspisivanje tendera za izvođače radova, čije je trajanje ograničeno na 60 do 90 dana.

Ako ne bude žalbi i proceduralnih problema, građevinski radovi bi trebalo uskoro da počnu. Država je obezbedila i neophodna sredstva, koja su veća nego što je prvobitno planirano, piše Politika.


„Ranije se baratalo sa sumom od oko 42 miliona evra, a sada je obezbeđeno 50 miliona, i to samo za građevinske radove u okviru prve faze projekta kojim je predviđena izgradnja bolničke zgrade na devet nivoa, te nadzemne garaže sa oko 300 parking-mesta. S novim objektom dobićemo 395 dodatnih ležajeva, od čega je 106 namenjeno intenzivnoj nezi, a 37 poluintenzivnoj nezi“, kaže za Politiku direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac Slobodan Milisavljević.

Obimni građevinski radovi na novom objektu trajaće dve-tri godine, s tim da će posle morati da se nabavi i skupocena medicinska oprema.

„Oprema je izuzetno skupa, koštaće bar koliko i građevinski radovi, dakle, još oko 50 miliona evra“, objašnjava direktor Milisavljević, navodeći da će novi objekat kliničkog centra imati ukupno 25.000 kvadratnih metara.

Projektom rekonstrukcije i izgradnje Univerzitetskog kliničkog centra „Kragujevac“ predviđena je i druga faza radova, koja podrazumeva završetak Tehničko-ekonomskog bloka i nadgradnju postojećeg Urgentnog centra.

„Iznad sadašnjeg Urgentnog centra biće podignuta poliklinika sa ambulantama, ukupne površine 2.600 kvadrata. Tehničko-ekonomski blok ima 5.600 kvadrata, s tim da će u prizemlju tog objekta ostati Centar za onkologiju, dok će na drugim nivoima biti smešteni centralna apoteka, magacin, kuhinja, vešeraj i prateće službe“, kaže direktor Milisavljević.

Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju, ka kojoj gravitira 13 okolnih porodilišta, biće rekonstruisan do kraja ove godine, sledi sanacija krovova iznad hirurškog bloka, a planirano je da Rehabilitacioni centar dobije novu zgradu čija bi izgradnja mogla da počne dogodine. Ove radove finansiraće UKC Kragujevac iz sopstvenih sredstava, uz pomoć države.

„Univerzitetski klinički centar Kragujevac je ustanova tercijarne zdravstvene zaštite ka kojoj gravitira oko dva miliona stanovnika centralne Srbije. Zato je Kragujevcu potreban i sekundarni nivo zdravstvene zaštite, to jest opšta gradska bolnica“, navodi direktor Milisavljević.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.