Srbija prva u Evropi

Telemedicinski pregled omogućen u državnom zdravstvenom sistemu

Firme u fokusuHi-techInovacijeIzdvajamoSrbijaZdravlje

28.6.2023 08:01 Autor: Julijana Vincan 5

Telemedicinski pregled omogućen u državnom zdravstvenom sistemu Telemedicinski pregled omogućen u državnom zdravstvenom sistemu
Telemedicina, softversko rešenje koje omogućava da se u državnom zdravstvu vrše pregledi pacijenata bez direktnog kontakta – online, putem video poziva, sve je prisutnije... Telemedicinski pregled omogućen u državnom zdravstvenom sistemu

Telemedicina, softversko rešenje koje omogućava da se u državnom zdravstvu vrše pregledi pacijenata bez direktnog kontakta – online, putem video poziva, sve je prisutnije u Srbiji.

Nacionalni projekat Telemedicina za inflamatorne bolesti creva, koji su izveli jedna od najvećih srpskih kompanija za informacione sisteme u zdravstvu Heliant i japanska farmaceutska kompanija Takeda, dobio je finansijsku podršku kroz Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kao deo inicijative „Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji“.

Ukupan budžet projekta „težak“ je 71.000 dolara. Kompanija Heliant učestvuje sopstvenim sredstvima u iznosu od 5.000 dolara, dok partnerska kompanija Takeda ulaže 31.000 dolara. UNDP je doprineo sa 35.000 dolara.

U projekat je uključeno sedam državnih zdravstvenih ustanova, centara za inflamatorne bolesti creva: Univerzitetski klinički centar Srbije, Univerzitetski klinički centar Niš, Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Kliničko-bolnički centar Dragiša Mišović, Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa, kao i Univerzitetska dečja klinika Tiršova i Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Novi Sad.

Prema procenama, godišnje se u ovih sedam ustanova obavi između 25.000 i 30.000 pregleda pacijenata obolelih od inflamatornih bolesti creva.

Foto: Freepik.com / @Drazen Zigic

„Uključivanje zdravstvenih ustanova posvećenih lečenju dece bio je jedan od glavnih ciljeva u ovoj fazi nacionalne ekspanzije, pošto će najmlađima znatno olakšati preglede, a njihovi roditelji neće morati da odsustvuju sa posla“, ocenili su u razgovoru za Biznis.rs iz kompanije Heliant.

Prisećaju se da je sve započelo u vreme pandemije korona virusa, kada mnogi pacijenti oboleli od hroničnih bolesti nisu mogli da dođu do svojih lekara i redovnih kontrola.

„Inflamatorne bolesti creva, kronova bolest i ulcerozni kolitis su hronične i doživotne bolesti koje u najvećem procentu pogađaju mladu, radno sposobnu populaciju. Tokom 2021. godine izveden je pilot projekat na Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, koji je imao odlične rezultate u pogledu broja izvedenih pregleda, zadovoljstva pacijenata i lekara koji su koristili Heliantovo rešenje. Nakon ovih prvih pozitivnih rezultata, telemedicina je počela da se proširuje na nacionalnom nivou, ali i da se primenjuje u oblasti hematologije“, istakli su naši sagovornici.

Zdravstvene ustanove u kojima je implementiran sistem telemedicine i gradovi u kojima je izvršen telemedicinski pregled (Mapa)

Dodali su da su u planu i proširenja na endokrinologiju, kardiologiju i druge oblasti gde za kontrolni pregled nije neophodan direktan kontakt sa pacijentom.

Telemedicina je priznata od strane Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) tokom 2021. godine i tako je, kako su naglasili iz Helianta, Srbija postala prva zemlja u Evropi u kojoj je telemedicinski pregled omogućen i u državnom zdravstvenom sistemu.

„Telemedicina proces lečenja čini znatno efikasnijim, štedi vreme i pacijenata i lekara, izbegava duga čekanja i mogućnost prenošenja bolesti u bolnicama i domovima zdravlja, čime smanjuje pritisak na zdravstvene ustanove. Nije bitno gde se pacijent geografski nalazi, tako da se drastično umanjuje potreba za prevozom, štedi se na gorivu i utiče na smanjenje zagađenja vazduha“, objašnjavaju iz Helianta.

Telemedicinski pregled može biti dostupan svima

Korišćenje Telemedicine je, kako kažu iz ove kompanije, izuzetno jednostavno. Kao deo zdravstvenog informacionog sistema Heliant, koji najveći deo državnih i privatnih medicinskih ustanova svakodnevno koristi u redovnom radu, telemedicinski pregled može biti dostupan svima koji imaju osnovno znanje za korišćenje kompjutera ili pametnih telefona.

„Kod ovakvog vida lečenja prvi pregled mora biti konvencionalan, kada lekar donosi odluku da li je moguć nastavak lečenja na daljinu, naravno uz saglasnost obolele osobe. Naši stručnjaci ističu da je privatnost podataka zagarantovana, da je sistem, kada je bezbednost u pitanju, potpuno zatvoren, da oni koji koriste sistem autorizuju svaki korak, tako da komunikacija ostaje apsolutno poverljiva“, naglasili su iz Helianta.

UNDP je ovaj projekat podržao u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike i uz finansijsku podršku Vlade Japana. Takođe, podršku su pružili i Japanska poslovna alijansa, Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije (UKUKS) i Udruženje IBD-ologa Srbije (SIBDA).

Kompanija Heliant ima više od 20 godina iskustva u razvoju i implementaciji softvera u oblasti zdravstva i finansija.

„U ponudi imamo široku paletu proizvoda – zdravstveni informacioni sistem, laboratorijski informacioni sistem, registre pacijenata, mobilne aplikacije, naprednu zdravstvenu analitiku i druge. Heliant proizvode i usluge koristi više od 80.000 krajnjih korisnika iz privatnih i državnih domova zdravlja, bolnica, kliničkih centara, laboratorija, apotekarskih ustanova, opštinskih uprava i komunalnih preduzeća u Srbiji i regionu“; navode naši sagovornici.

Višestruke koristi od Telemedicine

Iz kompanije Heliant ističu da njihovo iskustvo, kao i iskustvo zdravstvenih ustanova sa kojima sarađuju na ovom projektu, govori da su koristi telemedicine ogromne.

– Štedi se vreme koje pacijenti troše za odlazak i povratak sa kontrolnih pregleda. Tokom pilot projekta utvrđeno je da svaki pacijent u proseku troši po svakom pregledu dva sata i 27 minuta na putovanje. Takođe, pacijenti nisu morali da odsustvuju sa posla zbog zakazanih pregleda, a kvalitet pregleda je neumanjen.

– Pacijenti nisu izloženi dugim čekanjima u bolnicama, čime je smanjena mogućnost prenošenja zaraznih bolesti. To je od izuzetne važnosti, imajući u vidu da je reč o pacijentima koji su pod visokim rizikom.

– U slučaju pedijatrijskih pregleda, roditelji neće morati da uzimaju odsustvo sa posla kako bi vodili decu kod lekara.

– RFZO štedi na sredstvima obezbeđivanja sanitetskog prevoza i refundacije troškova prevoza pacijenata, čime se direktno štede sredstva iz državnog budžeta.

– Smanjuje se pritisak na zdravstvene ustanove, odnosno na lekare i medicinsko osoblje, kroz smanjenje gužvi u čekaonicama.

– Drastično se smanjuje potreba za prevozom, štedi se na gorivu, što je značajno za smanjenje otiska ugljen-dioksida (CO2). Na osnovu broja obavljenih pregleda u prethodne dve godine u osam ustanova u kojima će projekat biti sproveden, procenjeno je da može doći do smanjenja emisije CO2 za oko 90 tona na godišnjem nivou.

  • ELLA

    29.6.2023 #1 Author

    Kakva glupost. Mere uštede umesto da pomažu…
    Nisu radnici krivi. Sistem je u totalnom kolapsu pokušava se ovim prikriti rasulo

    Odgovori

  • DOBRILA

    30.6.2023 #2 Author

    Možda i nije tako lose ovo..

    Odgovori

  • gagica

    2.7.2023 #3 Author

    Cim smo prvi mora da se nesto eksperimentise

    Odgovori

  • DASHA

    16.7.2023 #4 Author

    Ne znam, nesto mi ne daje poverenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...