Na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine pruža pristup višemilionskom tržištu

Slobodna zona Priboj stabilno posluje

InfrastrukturaPoslovanjeRegionSrbija

8.6.2023 14:34 Autor: Marko Miladinović 13

Slobodna zona Priboj stabilno posluje Slobodna zona Priboj stabilno posluje
U Srbiji posluje 15 industrijskih slobodnih zona. U poslednjoj godini pre pandemije one su ostvarile ukupan promet robe u vrednosti oko pet milijardi evra,... Slobodna zona Priboj stabilno posluje

U Srbiji posluje 15 industrijskih slobodnih zona. U poslednjoj godini pre pandemije one su ostvarile ukupan promet robe u vrednosti oko pet milijardi evra, a taj rezultat je nakon razumljivog pada u 2020. ponovljen i u 2021. godini.

Iako još uvek nisu izašli zbirni podaci za prošlu godinu, očekuje se da je promet ovaj put premašio pretpandemijske nivoe.

Prema podacima Razvojne agencije Srbije (RAS), u njima posluje 227 međunarodnih kompanija, sa više od 42.000 zaposlenih. Izvoz robe iz ovih 15 zona u 2021. godini doprineo je sa 10,9 procenata ukupnom domaćem izvozu, piše u zvaničnoj statistici Uprave za slobodne zone Republike Srbije.  

Slobodne zone koje trenutno posluju u Srbiji su SZ Pirot, SZ Subotica, SZ Zrenjanin, SZ Novi Sad, FAS SZ Kragujevac, SZ Šumadija (Kragujevac), SZ Šabac, SZ Užice, SZ Smederevo, SZ Kruševac, SZ Svilajnac, SZ Apatin, SZ Vranje, SZ Priboj i SZ Beograd.

Slobodne zone u suštini označavaju teritoriju sa posebnim logističkim pogodnostima i finansijskim olakšicama koje jedna država daje, najčešće, stranim investitorima, uglavnom kroz omogućavanje uvoza strane robe bez plaćanja carine i drugih dažbina, poreza i taksi, uz niz drugih beneficija. U velikom broju slučajeva one se nalaze u blizini državnih granica.

“U njima se mogu obavljati sve vrste poslovanja i industrijskih aktivnosti uključujući proizvodnju, skladištenje, pakovanje, trgovinu, bankarstvo i osiguranje. Zarade i prihodi koje se ostvare unutar slobodne zone mogu se transferisati u bilo koju državu, uključujući Srbiju, slobodno bez prethodnog odobrenja, bez naplate poreza, carina ili taksi”, piše u objašnjenju Uprave za slobodne zone.

Slobodna zona Priboj osnovana je 2015. godine i nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na tromeđi naše zemlje sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Kroz Priboj prolaze međunarodni putevi ka Podgorici i Sarajevu, kao i pruga Beograd-Bar. Procenjuje se da zajedničko tržište tri države obuhvata oko 12,5 miliona potrošača.

Slobodna zona Priboj prostire se na 26 hektara i 90 ari i u stoprocentnom je vlasništvu Opštine Priboj. Ona pruža usluge skladištenja robe i repromaterijala, reeksportnih poslova, prerade robe i lon poslova, kao i usluge konsaltinga.

Kao preduzeće Slobodna zona Priboj d.o.o. spada među najmanje slobodne zone u zemlji a godinama uzastopce posluje pozitivno.

Sa prihodom od 16.083.000 dinara u 2021. godini, te jako malim obavezama i potraživanjima, uz gotovo idealan racio likvidnosti od 1,24, koji pokazuje raspoloživost tekućih sredstava, Slobodna zona Priboj d.o.o. po pokazateljima iz godišnjih finansijskih izveštaja izgleda kao uzoran primer stabilnih mikro preduzeća.       

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...