najviše uvozi beogradski region, a najviše izvozi Vojvodina

U prva četiri meseca smanjen spoljnotrgovinski deficit

EUSrbijaSvet

31.5.2023 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U prva četiri meseca smanjen spoljnotrgovinski deficit U prva četiri meseca smanjen spoljnotrgovinski deficit
U periodu od januara do aprila ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije dosegla je vrednost od 21,94 milijarde evra. Izvoz robe, izražen u evrima, imao je... U prva četiri meseca smanjen spoljnotrgovinski deficit

U periodu od januara do aprila ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije dosegla je vrednost od 21,94 milijarde evra.

Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 9.657,7 miliona, što čini rast od 13,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je uvoz robe imao vredeo 12.287,0 miliona, što predstavlja smanjenje od 3,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Deficit za prva četiri meseca u godini iznosi 2.629,3 miliona evra, što je smanjenje od čak 36,9 odsto međugodišnje. Pokrivenost uvoza izvozom je 78,6 odsto.  

Posmatrano po regionima, najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine (32,5 odsto); sledi Beogradski region (24,1 odsto), Region Šumadije i Zapadne Srbije (20,5 odsto), Region Južne i Istočne Srbije (19,4 odsto), dok je oko 3,5 odsto izvoza nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu Srbije imao je Beogradski region (41,7 odsto); slede Region Vojvodine (35,0 odsto), Region Šumadije i Zapadne Srbije (12,7 odsto), Region Južne i Istočne Srbije (8,2 odsto), a oko 2,4 odsto uvoza nije razvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe. Ovu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima. Na primer, uvoz nafte i gasa najvećim delom se obuhvata u Regionu Vojvodine i Beogradskom regionu, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 59,7 odsto ukupne razmene, piše RZS.

Gledano pojedinačno, najviše robe iz Srbije izvozi se u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Italiju, dok se najviše uvozi iz Nemačke, Kine i Ruske Federacije.

  • Vale

    31.5.2023 #1 Author

    Deficit je smanjen za 36,9 odsto polugodisnje. Za primer smo drugim zemljama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...