najveća ekonomija evrozone u tehničkoj recesiji

Nemački izvoz bolji od očekivanog, ali preokret ipak nije na vidiku

EUVesti

5.6.2023 17:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemački izvoz bolji od očekivanog, ali preokret ipak nije na vidiku Nemački izvoz bolji od očekivanog, ali preokret ipak nije na vidiku
Nemački izvoznici su početkom drugog kvartala prošli neočekivano dobro, ali ekonomisti to opisuju pre kao tračak nade nego nagoveštaj privrednog preokreta. Naime, aprilski izvoz... Nemački izvoz bolji od očekivanog, ali preokret ipak nije na vidiku

Nemački izvoznici su početkom drugog kvartala prošli neočekivano dobro, ali ekonomisti to opisuju pre kao tračak nade nego nagoveštaj privrednog preokreta. Naime, aprilski izvoz je sa 130,4 milijardi evra 1,2 odsto bolji od martovskog, nakon tri prilično beživotna meseca, saopštio je republićki zavod za statistiku. Istovremeno, uvoz je prema preliminarnim podacima pao za 1,7 odsto, na 112 milijardi evra.

Živahniji izvoz u aprilu je iznenadio ekonomiste, koji zbog slabosti globalne privrede nadalje ostaju uzdržani pri prognoziranju.

„Spoljna trgovina je daleko od zaokreta“, ocenio je Folker Trajer (Volker Treier) iz Nemačke industrijske i trgovinske komore. „Slabi rezultati iz marta i prethodnih meseci nisu nadoknadivi”, prenela je njegove reči agencija DPA.

Usporavanje svetske privrede je težak izazov privredi okrenutoj izvozu. Inflacija je mesecima usijana, kamatne stope su u naglom usponu na mnogim tržištima, a tražnja je sve uzdržanija. Shodno tome, sumorna su i očekivanja izvoznika za predstojeće mesece, rekao je Trajer, ocenivši da izvoz na globalno tržište pod pogoršanim uslovima teško može biti generator privrednog rasta.

„Nemački izvoz je pozitivan zahvaljujući boljoj ekonomskoj situaciji u Kini i SAD, ali odatle više ne možemo očekivati značajniji boljitak,“ ocenio je predsednik Udruženja spoljne i veletrgovine i uslužnih delatnosti Dirk Jandura.

Uz to, inflacija diktira poskupljenje, pa i brojke „izgledaju bolje nego što stvarno jesu,“ dodao je Jandura.

Najvažnija izvozna tržišta za nemačku robu su u aprilu bile SAD, koje su preuzele 13,1 milijardi evra, odnosno rast od 4,7 odsto, i posebno Kina, u koju je otišlo robe za 8,5 milijardi evra, odnosno 10,1 odsto više nego u martu.

Nemačka privreda je kliznula u recesiju, delom i zbog uzdržanosti domaćih potrošača pod uslovima snažne inflacije. Bruto domaći proizvod je bio u minusu u poslednjem kvartalu 2022. i prvom kvartalu ove godine.

  • SHALIMAR

    5.6.2023 #1 Author

    Bice sigurno za par godina…

    Odgovori

  • MAJA

    6.6.2023 #2 Author

    Sporo ali dostižno je to za njih

    Odgovori

  • MODESTY

    8.6.2023 #3 Author

    Bice sigurno,njihovu celicnu disciplinu nikada ne treba podceniti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...