Dogovorena saradnja privrednih komora dve zemlje

Srbija i Кatar osnivaju Poslovni savet

BiznisBolji posaoInfrastrukturaSrbijaSvet

23.12.2022 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srbija i Кatar osnivaju Poslovni savet Srbija i Кatar osnivaju Poslovni savet
Privredne komore Srbije i Кatara zajedno će predsedavati Poslovnom savetu Srbija – Кatar, čija će konstitutivna sednica biti održana u Dohi u martu sledeće... Srbija i Кatar osnivaju Poslovni savet

Privredne komore Srbije i Кatara zajedno će predsedavati Poslovnom savetu Srbija – Кatar, čija će konstitutivna sednica biti održana u Dohi u martu sledeće godine.

To je danas dogovoreno na sastanku predsednika Privredne komore Srbije (PКS) Marka Čadeža sa prvim potpredsednikom Privredne komore Кatara Mohamedom bin Tvar Al Кuvarijem koji je održan u prestonici Кatara, saopštla je PKS.

Čadež i Al Кuvari naglasili su da je privredna saradnja Srbije i Кatara daleko ispod realnih mogućnosti, a jačanje poslovnih veza biće u fokusu dve poslovne asocijacije.

Ocenjeno je da su veliki potencijali za saradnju u oblastima energetike, prehrambene, posebno mlekarske industrije, i IT sektoru.

Dogovoreno je da u martu 2023. godine privredna delegacija Srbije poseti Кatar, kada će u Dohi biti održana i konstitutivna sednica Poslovnog saveta. Nakon toga očekuje i poseta katarskih privrednika Srbiji.

Čadež je domaćinima čestitao i uspešnu organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu.

Tokom posete Dohi predsednik PКS razgovarao je i sa Mubarakom Al Sahutijem, potpredsednikom kompanije Hasad Food koja se bavi prometom i kontrolom kvaliteta prehrambenih proizvoda. Al Sahuti, čija će kompanija biti član Poslovnog saveta Srbija – Кatar, ukazao je na veliko interesovanje za investiranje u proizvodnju hrane u Srbiji.

Čadež se sastao i sa predstavnicima Energoprojekta koji su ga upoznali sa poslovima na kojima rade u Кataru na vodosnabdevanju i elektrifikaciji. Energoprojekt je glavni konsultant u projektu razvoja Severnog gasnog polja u Кataru koji će do 2026. povećati kapacitete izvoza gasa za 70 odsto.

Predsednik PКS imao je razgovore i sa menadžmentom katarskog sistema za razvoj bolnica Hamad o saradnji u sektoru zdravstvenih usluga, a za sutra je planiran i sastanak i predstavnicima Fonda za razvoj Кatara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...