Sertifikati za 11 novih preduzeća

Predstavljene nove olakšice Uprave carina za ovlašćene privredne subjekte

PreduzetnikSrbija

16.12.2022 12:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predstavljene nove olakšice Uprave carina za ovlašćene privredne subjekte Predstavljene nove olakšice Uprave carina za ovlašćene privredne subjekte
U Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljene su nove olakšice koje je Uprava carina uvela za sve kompanije, nosioce statusa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO). „Nove... Predstavljene nove olakšice Uprave carina za ovlašćene privredne subjekte

U Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljene su nove olakšice koje je Uprava carina uvela za sve kompanije, nosioce statusa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO).

„Nove pogodnosti omogućiće ovlašćenim AEO privrednim subjektima jednostavnije procedure, manje papirologije, kontrola, birokratije i čekanja, niže troškove, a veću sigurnost i predvidivost u poslovanju“, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

Predsednik PKS ističe da će 11 novih privrednih subjekata dobiti sertifikate, čime će broj kompanija sa statusom AEO privrednog subjekta dostići 47. Ovo su sve uspešne kompanije koje ostvaruju 4,3 milijarde evra prihoda i zapošljavaju više od 35.000 ljudi. Posluju, kako u oblastima trasporta i logistike, energetike, tako i u proizvodnim delatnostima, od prehrambene industrije do farmacije.

Čadež je najavio i unapređenje infrastrukture na graničnim prelazima kako bi se smanjilo čekanje i ubrzao promet.

Nove olakšice za nosioce statusa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO) podrazumevaju da će za njih od sada biti otvoreni posebni šalteri u svim carinskim ispostavama u kojima za to postoje tehnički uslovi, omogućena upotreba zajedničkog obezbeđenja sa smanjenim iznosom, data prednost u slučaju podnošenja zahteva za bilo koje drugo odobrenje, a predviđena je i upotreba posebnih saobraćajnih traka tamo gde za to postoje infrastrukturne mogućnosti.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

“Danas uručujemo sertifikate kompanijama koje su u poslednjih godinu dana stekle status AEO, čime se njihov broj u Republici Srbiji popeo na 47. Ujedno predstavljamo i nove prednosti tog statusa koje su obezbeđene kroz njegovo međusobno priznavanje u okviru zemalja Otvorenog Balkana, ali i drugih zemalja koje su prihvatile i priznale naše sertifikate. Procenjujem da će već u sledećoj godini, učešće ovih kompanija u ukupno podnetim izvoznim i uvoznim deklaracijama u našoj zemlji preći 50 odsto. To jasno govori o koliko ozbiljnim i kvalitetnim kompanijama se radi“, naglasio je direktor Uprave carina Branko Radujko.

Zahvaljujući sugestijama nosilaca AEO odobrenja datim u okviru projekta “Pojednostavljene procedure i AEO“ sprovedenog uz podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Uprava carina je omogućila da najveći deo njihovih predloga odmah zaživi u praksi.

“Nemamo nameru da okrećemo glavu od eventualnih poteškoća sa kojima se nosioci AEO odobrenja suočavaju, pogotovu što podaci govore da upravo te kompanije prednjače u ukupnom broju podnetih carinskih deklaracija sa preko 44 procenta. Prioritetni zadaci Uprave carina Srbije su efikasni i transparentni carinski postupci, a to podrazumeva osluškivanje potreba privrede, na čemu Uprava carina intenzivno radi. Verujemo da su napori koje ulažemo u modernizaciju i digitalizaciju poslovanja prepoznati i da se krupnim koracima približavamo efikasnosti koju od nas očekuje poslovna zajednica“, istakla je Nataša Mirković, pomoćnik direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...