brnabić sa predstavnicima južnokorejske kompanije SK bioscience

Srbija ima mogućnost da postane centar za proizvodnju vakcina

Firme u fokusuSrbijaU fokusu

31.10.2023 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija ima mogućnost da postane centar za proizvodnju vakcina Srbija ima mogućnost da postane centar za proizvodnju vakcina
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u utorak sa predstavnicima južnokorejske kompanije SK bioscience, koja se bavi razvojem i proizvodnjom vakcina i drugih... Srbija ima mogućnost da postane centar za proizvodnju vakcina

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u utorak sa predstavnicima južnokorejske kompanije SK bioscience, koja se bavi razvojem i proizvodnjom vakcina i drugih bioloških lekova, o mogućnostima da Srbija postane njihov centar za proizvodnju, istraživanje i razvoj, odnosno hab za Evropu, saopštila je pres služba vlade.

SK je, kako je navedeno, drugi najveći konglomerat Južne Koreje, a ova poseta na visokom nivou označava početak realizacije Memoranduma o razumevanju koga je predsednica vlade potpisala u Seulu 8. septembra sa kompanijama SK bioscience i Frontier Pharma, a koje razmatraju mogućnost značajnog zajedničkog ulaganja, naročito zbog istraživačko-razvojnih mogućnosti koje se otvaraju izgradnjom BIO4 Kampusa u oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

Frontier Pharma je i vlasnik kompanije Zdravlje iz Leskovca.

Brnabić je sagovornicima rekla da je Vlada Srbije posvećena razvoju inovacija i da je njihov projekat dobrodošao u Srbiju, za šta će imati punu podršku.

„Vi niste samo investitori u nauku i tehnologiju, već naši partneri“, rekla je ona i dodala da je Vlada Srbije poseban akcenat stavila na razvoj veštačke inteligencije i biotehnologije za dalji privredni razvoj Srbije.

Brnabić je podvukla značaj koji Srbija pridaje evropskim integracijama i ocenila da će proizvodi registrovani u Srbiji biti prepoznati u EU kada Srbija postane njen punopravni član.

Prema njenim rečima, biotehnologija je budućnost i zato insistira na razgovorima i konsultacijama sa stručnim ljudima iz te oblasti, jer je namera Srbije da postane jedna od najatraktivnijih svetskih destinacija za investicije u ovoj oblasti.

Generalni direktor kompanije SK Bioscience An Džejvaj rekao je da su zaposleni u njegovoj kompaniji spremni da prenesu svoje bogato iskustvo kolegama u Srbiji. On je zahvalio premijerki na toploj dobrodošlici i „produktivnim razgovorima“.

Na sastanku je, kako je navedeno, rečeno da se „Srbija već pokazala kao kredibilan partner, da ima veoma dobru tehnologiju i zato postoji spremnost da se sa srpskim kompanijama zajedno radi na istraživanju nove generacije vakcina i drugih naprednih terapija“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...