Lek za pacijente sa blagim simptomima korona virusa koštaće oko 10 dolara

Covid-19 pilule za najsiromašnije države

LifestyleSvetVestiZdravlje

19.10.2021 19:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Covid-19 pilule za najsiromašnije države Covid-19 pilule za najsiromašnije države
Program Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kreiran da osigura da će i najsiromašnije države imati pristup Covid-19 vakcinama, testovima i lekovima za pacijente sa blagim... Covid-19 pilule za najsiromašnije države

Program Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kreiran da osigura da će i najsiromašnije države imati pristup Covid-19 vakcinama, testovima i lekovima za pacijente sa blagim simptomima po ceni od 10 dolara, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Reuters imao uvid.  

Kako stvari stoje, vrlo je verovatno da će jedan od pomenutih lekova biti eksperimentalna pilula Molnupiravir farmaceutske kompanije Merck & Co’s, ali radi se i na drugim lekovima za pacijente sa blagim simptomima.

U pomenutom dokumentu, koji definiše ciljeve Akceleratora za pristup alatima za Covid-19 (ACT-A) do septembra sledeće godine, navodi se da program ima za cilj da dostavi oko milijardu Covid-19 testova siromašnijim zemljama i proceduralne lekove za 120 miliona od 200 miliona novih slučajeva, koliko se procenjuje da će se javiti u narednih 12 meseci.

U planovima se naglašava da SZO želi da napravi zalihe lekova i testova koji se mogu nabaviti po relativno niskoj ceni, nakon što je izgubila trku za vakcine sa bogatim zemljama koje su uspele da uskladište ogroman deo svetskih zaliha, ostavljajući najsiromašnije zemlje sa tek nekoliko doza.

Portparol ACT-A rekao je da je dokument zapravo nacrt o kome se još uvek pregovara i odbio da dalje komentariše sadržaj istog pre njegovog zaključenja. Dokument će biti poslat na uvid svetskim liderima pre samita Grupe 20 (G20) u Rimu, zakazanog za kraj ovog meseca.

ACT-A očekuje od G20 i drugih donora da do septembra 2022. godine ulože dodatnih 22,8 milijardi dolara, koje će biti iskorišćene za distribuiranje vakcina, lekova i testova siromašnijim zemljama, čime će se smanjiti velike razlike između razvijenih i nerazvijenih zemlja. Za sada, donori su obećali programu 18,5 milijardi dolara.

Ovi finansijski zahtevi su bazirani na detaljnim procenama cena lekova, tretmana i testova koji predstavljaju najveće troškove ovog programa, pored onih za distribuciju vakcina.

U poređenju sa 700 dolara po pacijentu, koliko su SAD platile za 1,7 miliona tretmana, pomenuta cena je veoma niska.

Ipak, u studiji Univerziteta Harvard navedena je procena da bi Molnupiravir mogao koštati oko 20 dolara ukoliko bi njegova proizvodnja pripala proizvođačima generičkih lekova. Cena bi mogla pasti na 7,7 dolara u optimizovanoj proizvodnji.

U ACT-A dokumentu se navodi da je njegov cilj da se postigne dogovor do kraja novembra kojim bi se osigurala zaliha “lekova za oralnu upotrebu”, te da ovi lekovi budu dostupni od prvog kvartala sledeće godine.

Prikupljeni novac bi prvenstveno bio upotrebljen za potražnju 28 miliona tretmana za pacijente sa blagim simptomima u narednih 12 meseci, u zavisnosti od dostupnosti proizvoda, kliničke slike i promenom potreba, navodi se u dokumentu uz isticanje da bi ovaj zahtev trebalo da bude osiguran ugovorom o pretprodaji.

Očekuje se da će u kasnijim fazama biti potrebne veće dodatne količine novih antivirus pilula za pacijente sa blagim simptomima, piše u dokumentu. 

Takođe se očekuje da će dodatnih 4,3 miliona Covid-19 pilula za kritične pacijente biti nabavljene po ceni od 28 dolara po pacijentu, navodi se u dokumentu, bez pominjanja nekog konkretnog leka.

ACT-A ima u planu i da do septembra 2022. nađe rešenje kada su u pitanju osnovne potrebe od šest do osam miliona pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

  • Anna

    20.10.2021 #1 Author

    Bolest kao izvor zarade. Za siromašne je i 10 dolara mnogo.

    Odgovori

  • Tina

    27.10.2021 #2 Author

    Znaci da postoje vise opcija lecenja u zavisnosti koja je zemlja u pitanju

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    23.3.2022 #3 Author

    Farmaceurski monstrumi čak i ne kriju da rade eksperimente i besplatno testiranje leka?

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    23.3.2022 #4 Author

    Bas im hvala za ove jeftine kovid pilule za siromašne. Nikada ih ne bih koristila.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...