prošle godine direktno zaposleno još 55.000 ljudi

Vakcine nemačkoj farmaciji donose milijarde evra

EUPoslovanjeU fokusuVesti

20.9.2022 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vakcine nemačkoj farmaciji donose milijarde evra Vakcine nemačkoj farmaciji donose milijarde evra
Nemačka farmaceutska industrija će godinama profitirati na vakcinama protiv virusa korona. Do 2030. godine očekuje se dodatna proizvodna vrednost od 16,1 milijarde evra, stoji... Vakcine nemačkoj farmaciji donose milijarde evra

Nemačka farmaceutska industrija će godinama profitirati na vakcinama protiv virusa korona. Do 2030. godine očekuje se dodatna proizvodna vrednost od 16,1 milijarde evra, stoji u analizi Udruženja istraživača i proizvođača lekova (VFA).

Tokom proizvodnje vakcina ostvaruje se obim rada koji odgovara učinku 57.200 zaposlenih godišnje. Ekonomski efekti su izračunati konzervativnom metodom, naglasili su autori, prenosi DPA.

Zahvaljujući RNK vakcini proizvođača Biontech sa sedištem u Majncu, koji je u velikoj meri učestvovao u njenom razvoju, desetine milijardi evra se slivaju u taj grad samo od autorskih prava.

Nemačka farmaceutska industrija je prošle godine direktno i indirektno stvorila bruto dodatnu vrednost od oko 33,6 milijardi evra, direktno zaposlila skoro 55.000 ljudi i obezbedila 11,7 milijardi evra poreskih prihoda, navodi se u istraživanju. O ovome je ranije izvestio Spiegel.

„Nemačka farmacija jača svoju ulogu ključne industrije okrenute budućnosti, od koje drugi sektori privrede imaju sve više koristi,“ rekao je predsednik VFA Hans Štojtel (Hans Steutel) za DPA.

Od tehnologije mRNK na kojoj se zasniva vakcina kompanije Biontech očekuje se i lečenje nekih malignih oboljenja. Autori istraživanja zaključuju da to pruža ogroman potencijal rasta za nemačku farmaceutsku industriju koja je svojevremeno važila za „svetsku apoteku.“

Kasnije su velike kompanije iz Nemačke propale ili bile utopljene u veće sisteme, tako da su danas najveći koncerni oni iz Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država.

  • MIŠKOVIĆ

    20.9.2022 #1 Author

    Mnoge stvari se pokazuju u pravom svetlu

    Odgovori

  • Jovana24

    20.9.2022 #2 Author

    Znamo, nismo ni sumnjali.

    Odgovori

  • SRDJAN

    20.9.2022 #3 Author

    Koja se lova tu vrti oko vakcina i tabletica bice narednih godina malo, malo neki novi virusi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.9.2022 #4 Author

    Svaka posast je nekome majka a nekome maceha…

    Odgovori

  • MAJA

    21.9.2022 #5 Author

    Ne sumnjam da industrija sa vakcinnama kida od profita

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...