Vrednost ugovora 2,7 milijarde evra

Srbija kupila 12 Rafala: Francuski proizvođač „zahvalan na poverenju“

Srbija

30.8.2024 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija kupila 12 Rafala: Francuski proizvođač „zahvalan na poverenju“ Srbija kupila 12 Rafala: Francuski proizvođač „zahvalan na poverenju“
Ministar odbrane Bratislav Gašić i generalni direktor Dassault avijacije Éric Trappier razmenili su u četvrtak, u prisustvu predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i... Srbija kupila 12 Rafala: Francuski proizvođač „zahvalan na poverenju“

Ministar odbrane Bratislav Gašić i generalni direktor Dassault avijacije Éric Trappier razmenili su u četvrtak, u prisustvu predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, primerke ugovora o nabavci aviona Rafal i prateće robe i usluga.

Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi evra za 12 potpuno novih aviona, uz svu prateću opremu, saopštilo je ministarstvo, dok je kompanija Dassault ocenila da ugovor odražava „značaj bilateralnih odnosa Francuske i Srbije“.

Prema informacijama domaćeg specijalizovanog portala TangoSix, Dassault će prvi rafal Srbiji isporučiti 2028. godine, da bi u naredne dve i po godine bio isporučen čitav kontigent koji se sastoji od devet jednoseda i tri dvoseda.

„U ime Dassault Aviation i njenih partnera, želeo bih da se zahvalim srpskim vlastima na poverenju koje su nam ukazali odabirom Rafala i da ih uverim u našu potpunu posvećenost da njegova integracija u Vojsku Srbije bude uspešna“, istakao je Trappier u saopštenju poznatog francuskog proizvođača aviona.

„Odluka Srbije da se prvi put opremi avionom Dassault potvrđuje operativnu superiornost Rafalea i njegovu dokazanu izvrsnost u služenju suverenim interesima jedne nacije“, naveo je Trappier u pisanoj izjavi.

Podsećamo da je predsednik Francuske Emanuel Makron u dvodnevnoj poseti Srbiji, kao i da je tokom prvog dana njegovog boravka u Beogradu potpisano 12 dokumenata o saradnji dve zemlje, uključujući i Ugovor o nabavci Rafala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.